Risale-i Nur’da Yirmi Yedinci Mektuba dâhil edilen lahikalardan olan Emirdağ Lahikası’nın birinci cilt kitap baskı bilgisine göre; 1959 yılında Ankara Nur matbaasında basılmıştır.
Ancak Risale-i Nur’un neşir tarihçesi konusunda uzman olan ve bir zamanlar Sözler Yayınevi’nin de müdürlüğünü yapan İsmail Yazıcı’nın tespitlerine göre Emirdağ Lahikası ilk defa 1963 yılında Bediüzzaman Said Nursi’nin talebelerinden Said Özdemir tarafından bastırılmış ve 1960 darbesinin etkileri halen devam ettiğinden dolayı tedbir olsun diye bazı risale baskıları ihtilal öncesi tarihleri ile basılabilmiştir.
Emirdağ Lahikası Birinci cildinin ilk baskı ön ve arka kapağı
Emirdağ Lahikası birinci cildi ilk olarak karton kapakla basılmıştır.
Kitabın önsözünde lahikaların Bediüzzaman’ın Denizli hapsinden sonra mecburi ikamete tabi tutulduğu dört sene içinde Isparta’ya ve Isparta vasıtası ile Risale-i Nur’un müştaklarına gönderilen mektuplar olduğu ifade edilir.
Bu önsöz daha sonraki baskılarda Nur talebeleri tarafından yapılan geniş ilavelerle bütün lahika mektuplarının başına konur.
Emirdağ Lahikası’nın Önsözü
Emirdağ Lahikası’nda yayınlanan mektuplara sıra ile numara verilmiştir. Toplamda 218 mektup yer almıştır. Sonraki baskılarda bu numaralama işinden vazgeçilmiş ancak son zamanlarda bazı yayınevleri yine lahika mektuplarına numara vermeye başlamıştır.
İlk baskısı yapılan Emirdağ Lahikası ile sonradan yapılan baskılar arasında bazı mektuplarda anlamı bozmayan kelime ve cümle farkları tespit edilmiştir.
İlk baskının sonraki baskılara göre en önemli özelliği Fihrist konusunda olmuştur. İlk baskıda bütün mektupların fihristinin dökümü yapılarak mektupların özet bilgilerine otuz altı sahifede yer verilmiştir. Ancak her nedense sonraki baskılarda bu fihrist lahikadan çıkarılmıştır.
Emirdağ Lahikasının Fihristi