Gülizar Baki'nin haberi
En büyüğü 13 yaşında olan çocukların kaleme aldığı mektuplar şaşırtıcı derecede güzel. O sebeple Timaş Yayınları, ilk 77 mektubu nisanda kitap olarak yayınlıyor.
'Demek çocuklar sadece televizyon izleyen, dondurma-çikolata diye ağlayan, derslerinden başka bir şey düşünmemesi gereken varlıklar değilmiş.' diyor Şevket Seha Topçu. 10 yaşındaki Şevket'in, kendisiyle aynı yaşta iken Müslüman olan Hz. Ali'ye yazdığı mektubunda geçiyor bu sözler. Osmaniyeli Şevket, Timaş Yayınları'nın "En Sevdiğim Sahabe" mektup yarışmasına katılan 1400 çocuktan yalnızca biri. "365 Günde Peygamberimin Arkadaşları" kitabını okuyan bu çocuklar en sevdikleri sahabeye mektup yazdı. Jürinin seçtiği ilk 77 mektup kitap olarak yayınlanacak.
Samimi ve yaşlarından beklenmeyecek kadar ?n büyüğü 13 yaşında- başarılı bir üslupla yazılan mektupları okuduğunuzda gözleriniz dolacak. Hele ilk 12 mektup... Önümüzdeki nisan ayı başında raflarda yerini alacak olan kitap için Timaş Çocuk'un yayın yönetmeni Nefise Atçakarlar, "Çocukların metinleri orijinal halleriyle yer alacak. Mektupların fotoğrafını da koyacağız. Bu kitap bizim için de ilk olacak." diyor. Dereceye girenlerin ortak özelliği iyi kitap okuru olmaları.
Mektupları okuyunca birçok kişi gibi "yardım almadan yazmamışlardır" diye düşünebilirsiniz. Fakat çocuklarla tanışmanız ve bir süre konuşmanız bu görüşümüzün değişmesi için yeterli. Ödül töreninden sonra İstanbul'daki finalistlerle görüştük.
Adıyaman Bes-ni'den mektup gönderen Muhammet Tâhâ 4. sınıfa gidiyor. Babası okul müdürü, annesi ise ev hanımı. İstanbul'a ilk defa tören için gelmiş. Müzeleri gezmek ve uçağa binmek onu çok mutlu etmiş. Meraklı, heyecanlı, kendinden emin ve neyi nasıl ifade edeceğini çok iyi biliyor. Hiperaktif ama soruları sonuna kadar dinliyor, bir çırpıda zekice cevaplıyor. Muhammet Tâhâ, mektubunu Hz. Zeyd'e yazmış. Bu sahabeyi tercih etmesinin sebebini şöyle açıklıyor: "Çünkü Hz. Zeyd köleymiş, hiç düşünülmeyenmiş. Ama Hz. Muhammet ve eşi Hz. Hatice ona çok iyi davranmış. Evlatları olarak görmüş. Ondan dolayı seçtim. Söyleyince bile duygulanıyorum. Zaten mektubu çok duygulandığım bir zaman yazdım." Yarışmada birinci olduğu söylenince, "dünyanın en şanslı çocuğu" olduğunu düşünmüş.
Yarışmanın üçüncüsü Züleyha Köker, 5. sınıfa gidiyor. Şu sıralar İstanbul'u gezmeye gelen bir uzaylıyı anlattığı hikâyesi üzerine çalışıyor. Yazmakla kalmıyor, kitabının çizimlerini de yapıyor. Züleyha, dostluğundan ve fedakârlıklarından etkilendiği Hz. Ebubekir'e mektup yazmış. Mektubunda; "Nasıl olduğunuzu sormama bile gerek yok. Çünkü bir ben değil tüm inananlar ne kadar iyi olduğunuzu biliyor." diyor ve ilerleyen bölümlerinde şunları yazıyor: "Günümüzdeki hangi çizgi kahraman (ne bay inanılmaz adam, ne de süpermen) sizin gibi cesur olabilirdi. Adı üstünde çizgi kahraman. Sizse gerçek kahramansınız."
Sahabe sözü huyunu değiştirdi
Sanki büyümüşte küçülmüş bir hanımefendi Bahriye Şevval Gülteki. Annesiyle birlikte şiir dinletilerine katılır, şairlerle tanışırmış. "365 Günde Peygamberimin Arkadaşları" kitabını okuduğu sırada yaşadığı duygu yoğunluğunun üzerine ona sekizincilik kazandıran mektubu yazmış. Hz. Ebubekir'in karşılık beklemeden yaptığı fedakârlıklardan etkilendiği için onu seçmiş.
12 yaşındaki Ahmet Karakelle'nin Musab Bin Umeyr'in hayatı ilgisini çekmiş. Hz Musab'ın "Gerçek zenginlik öbür dünyada." sözünden çok etkilenmiş. Çünkü bazı isteklerinin olmaması onu hep ümitsizliğe sürüklermiş. Mektubunun sonunda diyor ki: "Artık güzel kıyafetler giymesem de olur, bana ait bir yatağım olmada da olur..." Yarışmada derece alması kadar hediye de Ahmet'i çok mutlu etmiş. Zira Ahmet ne zamandır bilgisayarı olsun istiyormuş. Babası biraz daha büyümesi gerektiğini söylüyormuş. Ama Ahmet'in beklemediği bir zamanda, hem de 14 asır önce yaşayan bir sahabeye yazdığı mektup sayesinde laptopu oldu.
***
Çocuklar en çok Hz. Ebubekir'e mektup yazdı
"365 Günde Peygamberimin Arkadaşları" kitabı her gün için bir sahabenin hikayesini anlatıyor. Kitap 8 ayda 60 bin adet satıldı.
Hekimoğlu İsmail, Salih Suruç, Sadık Yalsızuçanlar, Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Yasemin Yalçın Aktosun, Yusuf Dursun, Bestami Yazgan, Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, Senai Demirci gibi isimlerden oluşan jüri mektupları titizlikle değerlendirdi.
Mektup yazan bütün çocuklara hediye gönderildi. İlk üçe giren çocuklara umre, ilk 12'ye girenlere bilgisayar, ilk 77'ye girenlere ise fotoğraf makinesi ve 100 Temel Eser kitapları hediye edildi.
Çocuklar en çok Hz. Ebubekir'e mektup yazmış. Sonra sırasıyla Hz. Ali, Hz. Bilal ve Hz. Hatice geliyor.
***
Çocuk diliyle sahabe sevgisi
Selma Dilara Yazıcı, Hz. Ali için yazıyor: "Sen çok şanslısın. Çünkü ilk Müslüman olan çocuksun. Cennet'te hayat nasıl? Mutlu musun?"
Nurettin Halid Bayoğlu, Hz. Hamza için yazıyor: "Benim canım kadar sevdiğim Hamza'm. Her çocuğun kahramanı Örümcek Adam ve Batman iken benim kahramanım sensin. Cennette seninle aslanlarla boğuşmak istiyorum."
Fatma Betül Erbilli, Rabia Bin Kab için yazıyor: "Sana bir hediye göndermek istiyorum. Kabul edersen çok sevinirim. Ben bu Ramazan ayının tamamında oruç tuttum. Bu oruçların sevabını sana gönderiyorum. Biliyorum buna ihtiyacın yok. Ben sana gönderecek başka bir şey bulamadım."
Zaman