Endonezya Risale-i Nur’u konuşuyor-FOTO

İşte Endonezya’daki Bediüzzaman Said Nursi ve Risale-i Nur gündemi

Risale Haber-Haber Merkezi

Endonezya geçtiğimiz 13 Mayıs Perşembe gününden başlayarak 21 Mayıs Cuma gününe kadar Bediüzzaman Said Nursi ve Risale-i Nur’u konuşuyor. Türkiye’den İhsan Kasım, Ali Katıöz ve İbrahim Elmas’ın katıldığı seminer ve söyleşilerde Risale-i Nur anlatılırken, başta üniversite öğrencileri, öğretim üyeleri ve askerler yoğun ilgi gösterdi.

İşte Endonezya Nur talebelerinin hizmet mektubu:

Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuhu.

Endonezya’dan binler selam. Öncelikle Filipinler’de Cevdet kardeşimizin şehit edilmesi bizi derinden müteessir etti. Allah rahmet eylesin.
İhsan Kasım abilerin Endonezya’ya ziyareti munasebetiyle bir dizi program tertib ettik.

(Foto galeri için TIKLAYINIZ)

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İLE RİSALE-İ NUR SEMİNERİ

13 Mayıs öğleden sonra bir saatlik uçak yolculuğu ve 3 saat kara yolundan sonra Endonezya’nin en büyük medresesi olan Gontor Darusselam’a ulaştık. Bu medrese ortaokuldan başlayıp yüksek lisansa kadar eğitim veren 18 şubesi bulunan ve 16.000 talebesi olan bir medresedir. 120 civarında talebenin iştirak ettigi Risalelerin ve Üstadın tanitildigi seminerde İhsan Kasım abi Risale-i Nur’un metodunundan bahsetti ve Risale-i Nur’un nasil anlasilmasi gerektigine dair ornekler verdi. Suudi Arabistan’dan programa iştirak eden Yemen asıllı İbrahim Elmas abi talebelerin Risale-i Nurları okumalarinin bir zaruret oldugunu izah etti. Eger Risale okurlarsa okul derslerini daha iyi anlayacaklarini ve zihinlerinin açılacağını ifade etti. Ali Katıöz abi de Üstadın hayatini hulasa ederek dava metodu noktasinda misaller verdi.
Tebligler sunulduktan sonra talebeler soru sordular.  Bunun yanısıra Risale-i Nur ve tebligler hakkında yorum yaptilar.

10.000’DEN FAZLA ÖĞRENCİSİ BULUNAN ÜNİVERSİTEDE RİSALE-İ NUR SEMİNERİ

14 Mayıs Cuma gunu sabahi Darusselam Medresesi’nden Endonezya’da egitim sehri olarak taninan Yogyakarta sehrine geldik. Saat 13.30’da 10.000’den fazla öğrencisi bulunan Sunan Kalijaga Üniversitesi Usuluddin Fakültesi’nde “Risale-i Nur’da Tefsir Metodolojisi” konulu bir seminer duzenlendi.
Birinci konuşmacı olan İhsan Kasım abi “Kainati okumada yeni bir dil: Örnek olarak Said Nursi” başlıklı bir teblig sundu. Tebliginde kainati okumada Risale-i Nur’un yeni bir metod getirdigini ifade etti. İkinci konuşmacı olan Ali Katioz abi “Risale-i Nur’da Şuhudi Tefsir” konulu tebliginde butun mevcudatin La ilahe illallah deyip Allah’ın varligi ve birligini ispat ettigini soyledi.
Üçüncü konuşmacı olan İbrahim Elmas abi Risale-i Nur Kur’an’ın manevi bir tefsiri oldugunu iceren bir konusma yapti. Tebliginde universite talebelerine hitaben Risale-i Nurlari okudukca fikir dunyalarinin gelisecegini ve okul derslerinde basarili olacaklarini soyledi. Tebliglerden sonra seminere katilanlar tarafindan sorular soruldu. Seminer salonunun girişindeki standimizda Arapça ve Endonezya dilinde Risaleler teşhir edildi. Seminer sonrasi Cakarta’ya dönüş yaptık.

REKTÖR DERSANEMİZİ ZİYARET ETTİ

15 Mayıs Cumartesi sabahı Risaleleri Endonezya diline tercume eden Fauzi Bahreisy (Fevzi Bahresi) yeni acilan dersanemizi ziyaret etti ve tercumeler hakkinda İhsan Kasim abi ile fikir teatisinde bulundular. Ayrica Sumatra Adasi’nin guneyinde bulunan Palembang sehrinde Raden Fatah Devlet İslam Enstitusu ismindeki enstitunun Rektörü olan Prof. Eflatun Muhtar dersanemizi ziyaret etti.
Ögleden sonra mutad olarak devam eden haftalik dersimize universite hocalari ve talebelerinden muteşekkil 20 civarinda kişi iştirak etti. Birinci derste 1. Lem’a okundu ve risalelerle alakali suallere misafir abiler cevaplar verdi. İkinci dersimizde 20. Lem’adan okundu. Gelenler ihlas ile alakali sorular sordular. 

NİÇİN RİSALELELERİ ARAPÇA’YA TERCÜME ETTİ

16 Mayıs Pazar günü öğleden sonra haftalik Türkçe Risale derslerine istirak eden kardeslerle dersanede ders yapıldı. Hastalar Risalesi’nden ve 17. Lem’a’dan okundu.
Pazar gunu aksami Risale-i Nurlari Endonezya diline tercume eden Fevzi Bahresi’nin daveti uzerine kendi evinde her Pazar aksami tertib edilen sohbete istirak ettik. Bu sohbete ilim adamlari, üniversite talebeleri ve halktan olusan kalabalik bir cemaat katildi. Bu sohbette İhsan Kasım abi nicin Risaleleleri Arapça’ya tercüme ettigini ve Risalelerin herkes tarafindan okunmasinin luzumuna dair bir konusma yapti. Sonrasinda sohbete istirak edenlerin suallerine cevap verildi.

BEDİÜZZAMAN’IN DÜŞÜNCESİNDE İSLAMİ EĞİTİM VE ARAPÇA EĞİTİMİ

17 Mayıs Pazartesi gunu Serif Hidayatullah Devlet Universitesi’nin Egitim Fakultesi’nin Arapça Bölümü tarafindan tertib edilen “Bediüzzaman’ın Düşüncesinde İslami Eğitim ve Arapça Eğitimi” konulu uluslarasi sempozyuma istirak ettik. Serif Hidayatullah Devlet Universitesi 22 bin talebesiyle Endonezya’daki en buyuk devlet İslam üniversitesidir ve sempozyumun oldugu Egitim Fakultesi’nin 6500 talebesi vardir.
Açılışı Kur’an tilaveti ve ilahilerle baslayan sempozyuma 150 civarinda ilim adami ve universite ogrencisi katildi. Birinci konusmaci olan İhsan Kasım abi “Risale-i Nurlar’ın Arapça’ya Tercümesindeki Önemli Hususlar” başlıklı tebliginde Nurlarin Arapça’ya tercümesiyle İslam aleminin risalelerden haberdar oldugunu belirtti. Risalelere olan ihtiyaci misallerle anlatti. İkinci konusmaci olan Ali Katıöz abi “Bediüzzaman’ın Fikir ve Eğitim Dünyasında Getirdiği Yenilikler” tebliginde kisaca Bediüzzaman hazretlerinin hayatini ozetledikten sonra egitimde muvaffak olmanin en buyuk şartının İslami ve Kur’ani ahlaka sahip genclerin yetistirilmesi oldugunu soyledi. Daha sonra Üstadın Medresetüzzehra projesinden bahsetti.

Üçüncü konusmaci olan İbrahim Elmas “Said Nursi ve Arapça’nın Ehemmiyeti” konulu tebliginde Üstad hazretlerinin telif etmis oldugu İşaratü’l İ’caz ve Mesnevi-i Nuriye’nin İslam alemi icin bir şaheser oldugunu gençlerin Arapça öğrenmelerinin luzumu kadar Risale-i Nurları da okumalarinin zaruret oldugunu ifade etti. Teblig sonrasinda yine sorular soruldu.
Sempozyum sonrasi Egitim Fakultesi’nin kutuphanesinde Said Nursi Köşesi’nin acilisi yapildi. Temizlik, nizam ve intizamiyle dikkat ceken kutuphanenin en guzel yerinde Arapça, İngilizce ve Endonezya dili risalelerin ve risalelerle alakali yazilan kitaplarin  yer aldığı Said Nursi Köşesi, dekan yardimcisi Dr. Muhbib Abdul Wahab ve kalabalik bir ogrenci grubunun istirakiyle kisa bir konusma ve dua ile açıldı. Bu programdan sonra iki saatlik uçak yolculugundan sonra Sumatra Adası’nın en buyuk sehri Medan’a geldik. Medan yaklaşık 3 milyon nufusuyla Sumatra Adasi’nin kuzeyinde yeralan bir sehir.

PROFESÖR RİSALE-İ NURLARDAN ALINABILECEK 3 ÖNEMLI DERS OLDUĞUNU SÖYLEDİ

18 Mayıs sabahı Endonezya’daki İslami cemiyetlerden biri olan Al-Wasliyah’a ait olan Al-Wasliyah Üniversitesi’nin 52. Yıldonumu munasebetiyle duzenlenen toplantiya katıldık. Üniversitenin yaklaşık 7000 talebesi var. ilim adamlari ve kalabalik bir talebe grubunun katildigi bu toplantida İhsan Kasım abi Risale-i Nurlar’in nasil bir tefsir oldugunu izah etti.
Üniversite rektoru Prof. Şahrin Harahap konusmasinda bazi ilim adamlarinin sadece Arap alemine yoneldiğini, bazilarinin ise Bati alemini rehber kabul ettigini, fakat Bediüzzaman’ın rehberinin Kur’an oldugunu ifade etti. Profesör Risale-i Nurlardan alinabilecek 3 önemli ders oldugunu soyledi. Birincisi, insanlar İslamiyete goruslerini dayandirmadikca kurtulusa eremezler. İkincisi, Risale-i Nur hastalara ve musibetzedelere teselli veriyor. Hastalar şukretmelidirler ki hastalik vesilesiyle Allah bizi hatirliyor. Üçüncüsü, Risale-i Nurlarda tevekkulun manasi fiili ve kavli duadir.
Üniversitenin senelik toplantisindan sonra Türkiye Köşesi’nin açılışı yapildi. Arapça, ingilizce ve Endonezya dilindeki risaleler bu koseye hediye edildi. Risaleler hakkinda yazilan kitaplar ve sempozyum kitaplari da bu kosede yer aldi. Acilistan once universite rektoru niye Türkiye Köşesi’nin açtıklarini ve Risale-i Nur larin ehemmiyetini anlatti.

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANINA RİSALE-İ NUR HEDİYE ETTİK

19 Mayıs Çarşamba gunu sabahi al-Wasliyah Universitesi’nde Endonezya dilindeki Lem’alar’ın tanitim seminerine istirak ettik. Seminer salonuna geldigimizde salon ogretim gorevlileri, talebelerden olusan kalabalik bir grup tarafindan doldurulmustu. Seminerden once askeriyenin Deniz Kuvvetleri komutan ve subaylarinin deniz altindaki kudret mucizeleri olan harikalari gosteren bir sunum yaptilar. Komutan bizlere cok ilgi gosterdi ve biz de kendisine Enonezya dilinde Lem’alar’ı hediye ettik.
Daha sonra Endonezya’nın cok saygin bir ilim adami olan ve ayni zamanda al-Wasliyah Cemiyeti’nin genel baskani olan Prof. Muslim Nasution Lem’alar hakkinda bir teblig sundu. Uzun konusmasinda Risale-i Nur’u tavsiye ederek bir cumlesinde İsa (as)’ın Cenab-ı Hakk’tan talep ettigi “Ya Rabbi semadan bize bir sofra gonder ki bizim evvelimize ve ahirimize bir bayram olsun ve Senin varligini birligini gosteren bir ayet bir alamet olsun” ayetinden hareketle Risale-i Nur bilhassa dilimize tercume edilmis olan Lemalar ilahi bir maide ve ilahi bir sofradir dedi. Bu kitaplari cok cok okumakla sukrumuzu eda etmemiz gerektigi kanaatindeyim diye ifade etti.

İkinci konusmaci Muhammed Elmas Lemalar’ı tarif edici guzel bir konusma yapti. Üçuncu konuşmacı İhsan Kasim abi kisa konusmasinda nurlarin ehemmiyetini anlattı. Dorduncu konusmaci Ali Katıöz abi Risale-i Nur nedir konulu konusmasinda Lemalar’in muhteviyatindaki carpici konulari dile getirdi. Daha sonra soru-cevap faslinda talebelerin hocalar kadar Risale-i Nur’a karsi istekli oldukları görüldü. Bir master talebesi Risale-i Nur’u cok okuyup begendigini, fakat baska yerlerde oldugu gibi Endonezya’da da tefsir dersinde okutulmasi gerektigini belirtti.

Endonezya hizmetlerinin muhim kisimlarini not ettik, programimiz iki gun daha devam edecek. 20 Mayis Perşembe gunu Kur’an İlimleri Yuksekokulu ve Darunnajah Medresesi’nde Risale-i Nur ve Üstadı tanitici programlar olacak. 21 Mayıs Cuma gunu Endonezya’nin ikinci buyuk gazetesi olan Republika gazetesindeki söyleşi ile programimiz nihayet bulacak.

Endonezya Nur Talebeleri namına
Hasbi Şen

(Foto galeri için TIKLAYINIZ)

Dünya Haberleri