Risale Haber-Haber Merkezi
“Diyanet İşleri Başkanlığına muadil bir kurum olan Nahdatu’l Ulema heyetini başkanlıkta ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum” diyen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Endonezya’nın, özellikle son yıllarda 250 milyonluk nüfusuyla İslam ülkeleri arasında yıldızı parlayan büyük bir ülke olduğunu söyledi.
Endonezya’nın hem İslami ilimlerde hem de din hizmetleri ve din eğitimi alanında önemli mesafeler kat ettiğini vurgulayan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Endonezya ile Türkiye arasında derin tarihi ilişkiler bulunduğunu kaydetti. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Biz Endonezya ve Türk halklarının kalbindeki sevginin nasıl ortaya çıktığına tsunami felaketiyle şahit olduk. Tsunami, Türk milletinin kalbinde Endonezyalı kardeşlerine karşı büyük bir muhabbet olduğunu ortaya çıkardı” diye konuştu.
“Biz bu dönemde ülkelerimiz arasında var olan bu tarihi ilişkileri güncellemek ve daha da ileriye götürmek arzusundayız” diyen Başkan Görmez, Türkiye ile Endonezya arasında son yıllarda büyük gelişme gösteren siyasi ve ekonomik ilişkilerin kültürel ve manevi ilişkilerle desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Başkan Görmez, “ticari ve siyasi ilişkiler, manevi ve kültürel ilişkilerle desteklenmezse geçici olabilir” diye konuştu.
Nahdatu’l Ulema’nın, Endonezya’nın bağımsızlığı ve inkişafında büyük roller üstlenen çok önemli bir müessese olduğunu kaydeden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, her iki kurum arasında din eğitimi ve din hizmetleri alanında ortak çalışmalara imza atılabileceğini söyledi. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şu an ülkemizde Diyanet İşleri Başkanlığının desteğiyle din eğimi alan 41 Endonezyalı öğrenci bulunduğunu da sözlerine ekledi.
İslam’ın doğu kapısı…
Nahdatu’l Ulema Başkanı Said Aqil Siroj da Endonazya’nın, İslam’ın “doğu kapısı” olduğunu belirterek, 60 milyon müntesibi bulunan Nahdatu’l Ulema hareketinin, Endonezya’nın bağımsızlığının kazanılmasında önemli katkıları olduğunu söyledi.
18 bin adadan oluşan Endonezya’nın, 245 milyon nüfusu olduğunu hatırlatan Siroj, halkın yüzde 87’sinin Müslüman olduğunu kaydetti.
Endonezya’da etkin olan 6 dinin yanı sıra 26 yerel dinin bulunduğunu bildiren Siroj, Endonezya’nın 3 temel esas üzerine kurulduğunu söyledi. Bunları “İslam kardeşliği, vatan kardeşliği ve insan kardeşliği” olarak açıklayan Siroj, Endonezya’da barış ve kardeşliğin hâkim olduğunu söyledi.