Endonezya bugünlerde, din öğretiminin, tüm eğitim programındaki ağırlığını arttırma amacıyla hazırlanan yeni tasarıyı konuşuyor.
Kasım ayında hazırlanan ve daha sonra kamuoyuna duyurulan taslağa göre, ilköğretim okullarında bulunan fen ya da sosyal ağırlıklı sınıfların kaldırılıp birleştirilmesi, müfredatta doğacak boşluğun da din ağırlıklı eğitim programıyla doldurulması söz konusu olabilir.
Nabız yoklamak için kamuoyuyla paylaşılan; ancak fen ve sosyal sınıflarının nasıl birleştirilip dini eğitimin ağırlığının nasıl arttırılacağına ilişkin çok az ayrıntı veren taslak, ülkede tartışma yarattı. İnternette imzaya sunulan şikayet dilekçelerinde, taslağın, “müfredatı güçlendirmek bir yana, eski müfredatı ortadan kaldırdığı ve daha iyi bir eğitim garantisi içermediği” görüşü savunuluyor.
Şiddet sorununu çözmez
Öğretmenler ve eğitim bilimciler tasarıdan endişeli. Örneğin eğitim uzmanı Itje Chodidjah, “Şiddetin daha dini bir eğitimle çözüleceğini düşünüyorlar. Oysa bunun bir sürü nedeni var ve bunlardan biri de bizatihi okullar” diye konuştu. Eğitim Bakanlığı sözcüsü Ibnu Hamid ise, “Şu anda öğrencilerin çoğunun karakteri yok, başkalarına tolerans gösteremiyorlar, empati kuramıyorlar” şeklinde konuşarak, dini içeriği arttırılmış eğitim modelinin, bu sorunları çözeceğini savundu.
Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip olan Endonezya’da kendisini “Müslüman” olarak tanımlayanların sayısı 200 milyonun biraz üzerinde.
Hürriyet