Endülüs İslam Medeniyetinde hazırlanan Kur'an'lar

İbn-i Arabi'yi yetiştirecek kadar mistik, astronomi, tıp, coğrafya ve matematik gibi birçok disiplinde yeni değerler üretecek kadar bilimsel…

Endülüs ve Endülüs'te hazırlanan Kur'an nüshaları Kûfi Sergisi'nde ziyaretçilerini bekliyor. Avrupa'yı Rönesans'a hazırlayan, muhteşem mimarisi, zengin tarihi ve dünyaya bıraktığı düşünsel ve bilimsel mirasla bugün bile ışıltısını kaybetmeden araştırmalara konu olan Endülüs'ün ünlü sanat merkezlerinde hazırlanan ve "Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Kûfi" Sergisi'nde de ziyaretçileriyle buluşan Kur'an nüshaları, Endülüs'ün İslam kitap sanatına katkılarını gözler önüne sermekte.

Elhamra Sarayı, Kordoba Camii ve Giralda Kulesi gibi güzel ve egzotik yapıların arkasındaki büyük güç… Geride büyük bir düşünsel miras bırakan İslam Medeniyeti Endülüs'te, de kitap sanatına büyük ilgi gösterdi. Avrupa'yı Rönesans'a hazırlayan parlak medeniyet, geride görkemli eserler bıraktı. Türk İslam Eserleri Müzesi'nde sanatseverlerin beğenisine sunulan "Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Kûfi" Sergisi, işte bu parlak döneme ait nadir eserlere ev sahipliği yapıyor.

Kareye yakın ölçülerde, parşömen üzerine sepya (kahverengi) mürekkep ve Mağribî hatla yazılmış, muhteşem tezhiplerle süslenmiş Kur'an-ı Kerim nüshaları 10 Mayıs'a kadar "Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Kûfi" Sergisinde sanatseverleri bekliyor. Üç yüz yıl boyunca Endülüs'te hazırlanan Kur'an nüshalarının görkemli örneklerini bir arada görebilme imkânı açısından büyük bir öneme sahip olan bu sergi, 11.-13. yüzyıllara ait olan bu Mushafların, hattı ile tezhiplerindeki ustalığı, özeni, hüneri ve İslam kitap sanatına yansıyan Endülüs üslubunu gözler önüne sermekte.

Endülüs Medeniyeti, Ebu Kasım ve İbn-i Rüşd gibi önemli bilim adamı ve filozoflar yetiştirmiş. Onların eserleriyle Ortaçağ Avrupası'nın entelektüel hayatını şekillendirici rol oynamış bir medeniyet. "Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Kûfi" Sergisinde bulunan ve genel olarak Muvahhidler (1157-1232) dönemine ait olan nüshalar, devrin ünlü hattatları tarafından yazılmış, usta müzehhipler tarafından süslenmiş. Endülüslü hattatlar bu nüshalar da Kur'an nüshalarının ilk hattı olarak kabul edilen Kûfinin bölgesel özelliklerle biçimlenen bir türü olan batı Kûfisini yani Mağribi'yi kullanmışlar.

Endülüs edebiyat açısından da parlak geçen bir dönem olduğundan edebiyat baş tacı edilmiş. Ve devrin mimari özelliklerini yansıtan Elhamra Sarayı'nın duvar ve sütunları elliden fazla şiir, bu şiirlerden alıntılar ve birçok farklı Kur'an ayetiyle süslenmiş. Edebiyatı seven ve bir şiiri yaşayan medeniyet olarak bugün bile gözümüzü kamaştıran bu devir de Kûfi yazı, saraylarda binalarda, el sanatlarında ve günlük yaşamda da severek kullanılmış.

Endülüs İslam Medeniyetinde kitap sanatının izini nüshalar üzerinden sürebilmek isteyenler için "Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: KÛFİ" sergisi ziyaretçilerini bekliyor. Sergi, 10 Mayıs'a kadar Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde görülebilecek. Serginin bilim kurulunda Prof. Dr. Tayyar Altınkulaç, Doç. Dr. Süleyman Berk, Yard. Doç. Dr. Kamil Yaşaroğlu ve Sevgi Kutluay gibi birbirinden değerli isimler yer alıyor.

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Kültür Sanat Haberleri