Geçtiğimiz günlerde Atatürk Olimpiyat Stadı’nda Süper Lig ekiplerinden Fatih Karagümrük ile İstanbulspor maçı oynandı. Saat 20’de başlayan ve İstanbulspor’un 2-1 kazandığı maçı 359 kişi izledi.
Maçın ardından açıklama yapan GEADER Genel Başkanı ve Enerji Uzmanı Ömer Çelebi, “80 bin kişilik dev stadyum 359 seyirci için yüksek miktarda enerji sarfiyatı yapılarak aydınlatılıyor. En büyük enerji kaynağı güneş dururken maçların akşam yapılması son derece yanlış diyerek” tepki gösterdi.
AVRUPA’DA ENERJİ GÜVENLİĞİ TEHLİKE ALTINDA
Dünya büyük bir enerji krizi ile hatta enerjiye ulaşamama riski ile karşı karşıya iken bu dönemde enerji tasarrufunun önemine dikkat çeken Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Küresel salgın ve akabinde Ukrayna-Rusya savaşı ile dünya enerji tedarikinde zor bir süreç yaşıyor. Avrupa’da onlarca kat artan maliyetlerle beraber enerji arz güvenliği tehlikede. Almanya, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi enerjide kemer sıkmaya gitti. Hatta yüksek enerji tüketimi yapan birçok sanayi sektörü yüksek maliyetler nedeniyle üretimini durdurdu.
GÜNEŞ VARKEN MAÇLAR AKŞAM OYNANMAMALI
Dünya enerji güvenliği sorunuyla boğuşurken Türkiye’de de maliyetler sürekli artış gösteriyor. Temel öncelik olarak enerji sarfiyatının azaltılması krize karşı en etkili yol. Ulaşımda, tarımda, kamu binalarında, sanayide kısacası enerji tüketilen tüm sektörlerin tasarruf tedbirleri uygulaması önemlidir. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde 80 bin kişilik Atatürk Olimpiyat stadında oynan F. Karagümrük-İstanbulspor maçını 359 kişinin izlemesi ve bu mega tesisin aydınlatılması son derece yanlış. Güneş varken yoğun izleyicisi olmayan müsabakaların kesinlikle gündüz oynanması özellikle geçtiğimiz şu dönemde daha uygun olacaktır. Derbi, milli maçlar veya yoğun seyirci kapasitesi olan takımlar için akşam oynanmasına yönelik özel durumlar olabilir. Ancak 359 kişi için Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nun aydınlatılması tamamen enerji israfıdır. Tabi ki enerji tasarruf tedbirleri sadece stadyumlarda değil her alanda enerji talebini azaltmaya yönelik acil eylem planları faaliyete koyulmalıdır.”