'Enerjinin Yıldızları' özel eğitimle yetiştiriliyor

Sivas'ta Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde oluşturulan yüksek gerilim laboratuvarında düzenlenen özel eğitim programıyla, elektrik dağıtım alanında ihtiyaç duyulan nitelikli personel yetiştiriliyor.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ), Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ (AEDAŞ) ve Çamlıbel Elektirik Dağıtım AŞ'nin (ÇEDAŞ) elektrik dağıtım sektöründe yetişmiş eleman ihtiyacının karşılanabilmesi için "Enerjinin Yıldızları Projesi" başlatıldı. 

Proje kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile mesleki eğitim protokolü imzalandı. Protokolle Türkiye'de sadece İstanbul, Antalya ve Sivas'taki birer meslek lisesinde AB standartlarında yüksek gerilim laboratuvarları kuruldu.

Laboratuvarlarda uygulamalı eğitim fırsatından yararlanan öğrenciler sayesinde Türkiye'nin yüksek gerilim alanında ihtiyaç duyduğu personel açığının giderilmesi hedefleniyor.

Ayrıca bu bölümlerde başarı sağlayan ve aylık 500 lira burs verilen öğrencilere BEDAŞ, AEDAŞ ve ÇEDAŞ'ta staj imkanı sunuluyor.

ÇEDAŞ Genel Müdürü Niyazi Kıvılcım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl hayata geçirilen "Enerjinin Yıldızları Projesi" kapsamında Sivas'ta Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde yüksek gerilim laboratuvarı kurduklarını anlattı.

Laboratuvarlarda, sahada kullanılan açık ve kapalı sistemlerin yer aldığını ifade eden Kıvılcım, öğrencilerin laboratuvarlarda gördükleri eğitimlerin aynısını sahada göreceklerini ve rahatlıkla uygulayabilecek hale geleceklerini kaydetti.

Eğitim programı kapsamında ayrıca öğrencilerin okulda aldıkları teorik eğitimlere mentörlük yapacak usta ve uzmanlar görevlendirdiklerini aktaran Kıvılcım, şunları söyledi:

"Öğrencilerimize elektrik dağıtımında bakım ve onarım, elektrik testlerinin yapılandırılması ve kurulması, ayrıca projelendirme gibi konularda eğitim veriyoruz. Bakım ve onarım konusundaki uygulamaları görüyorlar, ayrıca iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda eğitimler veriyoruz. Çünkü bu çocukların yapacağı iş ağır ve tehlikeli bir iş alanıdır. Burada güvenle çalışabilmelerinin yollarını öğretiyoruz. Haftanın belirli günleri öğrenciler buraya geliyorlar, burada bizim sistemlerimizi görüyorlar. Yine diğer dağıtım şirketlerinden farklı olarak bizim bir de üretim santralimiz var, bu santral yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor. Burada çocuklar bunları da görüyorlar. Böylece elektriğin üretildiği ve kentlerin yakınına kadar iletilebildiği daha sonra da tüketicilere kadar dağıtımın yapıldığı bir sektörde neler yapılıyor bunları görüyorlar."

Öğretmenlerin vermiş olduğu teorik eğitimleri uygulamaya geçirdiklerini vurgulayan Kıvılcım, "Bu alanda büyük eksikliğini hissettiğimiz yetişmiş iş gücünü sağlamış oluyoruz. Bu çocuklar şirketlerimizde işe girmeseler dahi rahatlıkla bize iş yapan veya benzer işleri yapan firmaların yanında iş bulabilecekler." dedi.

Öğrencilerden Can Muhammet Birlik ise verilen eğitimden memnun olduğunu anlattı.

Sınıfta önce teorik bilgiler öğrendiklerini sonrasında ise ÇEDAŞ'ta uygulama yaptıklarını ifade eden Birlik, "Bize istihdam garantisi sunarak aynı zamanda burs destekli eğitim veriliyor. Lise bittikten sonra istersek üniversiteye devam ediyoruz, istersek de görmüş olduğumuz yüksek gerilim dalıyla ilgili iş imkanı sunuyorlar." diye konuştu.

aa

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri