Grup Yürüyüş "Adanış Günü" adıyla çıkardıkları albümünde "Ergenekon" adlı bir şarkı ile darbecileri ironik bir dille eleştirdi. Grup Yürüyüş üyeleri, albümlerini, halkına karşı darbe girişimlerinde bulunanlara, paşaları ve çeteleri koruyan yargı düzenine, bürokrasinin her yerinde örgütlenen darbeseverlere ve birçok hukuk dışı icraatlara dikkat çekmek amacıyla çıkardıklarını ifade ediyor. Grup, "Ergenekon" şarkısıyla darbecileri albüme taşımasının yanı sıra asit kuyularında katledilen, zulüm ve işkenceye maruz kalan insanları, annelerinin yaktığı ağıtlar ile birlikte "Kuyu" isimli şarkıları ile gündeme getiriyor.
Ergenekon isimli şarkının bazı sözleri şöyle:
Karanlık örtünce günün aydınlığını
Kurdular derinde kurtlar sofrasını
Planlar tezgâhlar faili meçhuller
Ağlatıp durdular ülkenin anasını
Susurluk Ergenekon çeteler darbeler
Bu düzen böyle gitmez halk sizi tepeler
Unutma sen ey cunta siz darbeseverler
Her karanlığın sonu aydınlıkla biter
Grubun solisti Mehmet Ali Aslan, "Sahip olduğumuz kimliğimiz, bizleri bu tip haksızlıklara karşı durmamızı gerektiriyor. Zulme karşı duruş mesajı çeşitli vesilelerle kamuoyuna taşınıyor. Bizler de bu mesajımızı sanat yoluyla, müzik ile taşımak istedik ve bunu bir sorumluluk addettik. Çünkü hayattan kopuk, dünyaya ve yaşama dair bir talebi olmayan, tavır sahibi olmaktan uzak bir sanatın sanat olamayacağını düşünüyoruz. 'Ergenekon' şarkısı da bu perspektifin ürünü. Yaşadığımız ülkenin köklerine sinmiş halk düşmanı çeteci-darbeci bir çizgi var. Ergenekon, ülkeyi karanlığa boğan bu çizginin, sistemin, mantığın bir tezahürü. Bizim de ülkeyi tahakkümü altına almaya çalışan militarizm, darbe planları, darbeciliğin fetişleştirilmesi karşısında söyleyecek sözümüz var. 'Ergenekon' şarkısında; darbecileri, yüksek yargı bürokrasisini, postalsever rektörleri ti'ye alarak bu karanlığın kökünün kurutulmasının gerekliliği söylemini dillendirdik. Değişik vesilelerle birçok katliama bulaşmış bu örgütün yıktığı yuvaları, ağlattığı anaları, çocukları, toplumda meydana getirdiği korku imparatorluğunu gösterirken bir örnek olması amacıyla asit kuyularına değindik. Buradan yükselen feryatları albümümüzün seslerine kattık. 'Kuyu' şarkısında bu feryatları dillendirdik, yaşanan acıları göstermek istedik." diyor.
2003 yılında ABD'nin Irak işgali süreci ve Filistin'deki intifada nedeniyle düzenlenen mitinglerde Özgür-Der Müzik Grubu adı altında bir araya gelen grup üyeleri 5 kişiden oluşuyor. Grup Yürüyüş, başörtüsü eylemlerinden Türkiye'de yaşanan diğer sosyal sorunlara, Filistin, Irak ve dünyanın diğer bölgelerindeki zulümlere karşı ortaya konan etkinliklere kadar kimi zaman meydanlarda, kimi zaman cezaevi önlerinde sözüyle yer alarak sanatın mücadelenin içerisinde şekillenmesi gerektiğini düşünüyor. Grup Yürüyüş'ün ikinci albümü olan "Adanış Günü"nde başörtüsü yasağı ve Gazze'de yaşanan katliamla ilgili şarkılar da yer alıyor. Albümde biri Kürtçe ve biri Arapça, diğerleri Türkçe olmak üzere 13 eser bulunuyor.
Zaman