Eski Ateist 4 maddede Allah’ı ispatladı

Eski Ateist Frank Pastore'un inancını değiştiren bilimsel gerçekler...

Serdar Aslan'ın haberi
RİSALEHABER - 
Sosya Medya’da hızla yayılan bir videoda Prager Üniversitesi’nden Frank Pastore, Allah’ın varlığı ispat etmek için dört maddeye dikkat çekti. Bilimsel olarak Allah’a inanmanın yanlış olduğunu ispat etmek için yola çıktığını belirten Pastore, bu süreçte bilimsel gerçeklerden yola çıkarak daha önce hiç düşünmediği noktaların kendisini Allah’a inanmak zorunda olduğumuz gerçeğine ulaştırdığını belirtti.

Bilimsel olarak herşeyin başlangıcı kabul edilen Big Bang tarzında 4 büyük patlamaya daha ihtiyaç duyulacağını belirten Pastore: “Ya etrafımızda gördüğümüz herşeyi açıklama için yoktan var eden bu 4 büyük patlamaya inancımız olacak. Ya da bütün bunların ardında olan bir yaratıcıya, Tanrıya inancımız olacak” diyerek Allah’ı inkar etmenin insanı içinden çıkılamayacak zorluklara soktuğuna işaret etti.

Sorgulayan Müslüman sitesinin türkçeye çevirdiği Frank Pastore’un konuşmasından notlar şöyle:
(Orijinal konuşmadan hareketle “Tanrı” kelimeleri değiştirilmedi, ara başlıklar RisaleHaber tarafından belirlendi)

Biliyor musunuz? 27 yıldır bir ateisttim. Tanrı veya tanrıcılara inanan herkesin aptal, cahil, saf, ahmak olduklarını ve sadece para, güç ve cima için Tanrıya inandıklarını düşünürdüm. Yani sonuçta herkes biliyor ki; din fikirsel olarak zayıf olanlar için sadece psikolojik bir koltuk değneğiydi, değil mi?

Öyleyse fikrimi ne değiştirdi? Bütün hikayeyi "Shattered" isimli kitabımda anlattım. Burada Prager Üniversitesi'nde amaçlarımız için Cincinnati Red'te oynayan bir takım arkadaşım ile iddiaya girdim.

BİR YARATICIYA İNANMANIN YANLIŞ OLDUĞUNU İSPATLAYACAKTIM!

Bazı din kitapları okuyarak yazarın hatalı olduğu yerleri arkadaşlarla paylaşacaktım. Neden ateizm fantazi roman ve mitolojileriyle kandırılamayan insanlar için gerçek bir bakış açısı sağlıyordu? Yani inançlarını ve değerlerini hislerine geleneklerine değil de, delil ve kanıtlara dayandırmak isteyen insanları kastediyorum.

Kısaca ifade edersem; bir yaratıcıya inanmanın yanlış olduğunu kanıtlamak için yola çıkmıştım ve bunun çok uzun süreceğini düşünmemiştim. Fakat bu yolda bir çok zorlukla karşılaştım. "Aristotle" gibi zorluklar. "Augusta" ve "Aquinas" gibi zorluklar... Kısacası gerçekten açıklanması gereken bir değil, dört büyük patlamanın var olduğu bilinciyle karşı karşıya kaldım.

BİG BANG: KOZMOLOJİK BÜYÜK PATLAMA

Bunu daha önce hiç düşünmemiştim. İlk büyük patlamayı hepimiz biliyoruz, değil mi? Çoğunlukla bu soruya verilen cevap şudur: "Neden hiçbir şey yokken, bir şey var oldu?" Olay şu ki, hiçbir şey yoktu. Birden patlama oldu. İşte varlık ortaya çıktı. Zaman, madde, uzay hepsi meydana geldi.

16 milyar önce büyük kozmolojik bir patlama olmasaydı. Ne yavaş bir gelişme ne de değişim geçiren canlılar olacaktı.

Lambanın düğmesini açar gibi. Metafiziksel, ilk başta görmüyorsun ve sonra görüyorsun. İyi o zaman, kanıt beni nereye götürürse o yolu takip etmek isterim. Lakin, astrofizikçiler ilk büyük patlamanın bir kaç tane temek elementi meydana getirdiğini nükleer fırın olan trilyonlarca yıldızın periyodik cetvelde 118 elementi oluşturabilmeleri için milyarlarca milyarlarca yılın geçmesi gerektiğini söylemekteler.

Fakat şöyle ki; ilk teorik ve kozmolojik büyük patlama sadece enerjiden madde oluştururken daha hayatın kaynağını bile işaret etmiyordu. Öyleyse, yaşam yokken nasıl hayata geldik? Nasıl kendiliğinden türeme meydana geliyor? Demek istediğim; varlık, yokluktan nasıl geliyor?

Kanıt nerede?

Başka hiç bir şey yokken var olma durumu için körü körüne bir inanca ihtiyacınız var. Bir çeşit biyolojik ikinci büyük patlamaya...

BİG BANG: BİYOLOJİK BÜYÜK PATLAMA

100 yıl öncesinde fizikte, biyolojide ve kimyada yaptığımız onca inanılmaz gelişmelere rağmen bunu yapmaya yaklaşamadık bile. Hiç ipucumuz yok. Ne kadar yakından bakarsak bakalım, uçurum o kadar büyüyor.

Tabi canlı türlerini nasıl değiştireceğimizi, DNA materyallerini nasıl ekleyip, çıkaracağımız konusunda çok şey öğrendik. İnsan gen haritasını çıkardık fakat Hâlâ ölü hücreden canlı bir türü oluşturabilmek için bir fikrimiz yok.

BİG BANG: İNSANBİLİMSEL BÜYÜK PATLAMA

Şu açıdan bakın; sadece fizik, kimya ve temel biyolojimiz var ve madde, enerji ve bazı basit canlıları biliyoruz. Hâlâ çok farklı canlı türleriyle alakalı açıklama yapacak bilgimiz yok. Demek istediğim; bakteriler, bitkiler ve hayvanlar arasındaki büyük farklar. İnsanlar ve hayvanlar arasındaki farkları tam olarak açıklayacak bilgimiz yok. Hâlâ bu konuya yönelik insanbilimimiz yok.

Bu yüzden, bunların hepsini açıklayabilmek için bir çeşit 3. insanbilimsel büyük patlamaya ihtiyacımız var. Elbette Darwin "insanoğlunun kökeni" kitabı ile peşinde olduğu şey buydu. Darwin bir çok soruya cevap verdi. Fakat o hiç asıl soruyu sormadı. Evrim nasıl başladı? Hâlâ etrafımızda olan Dünyayı tam anlamıyla tanımlamayı bitiremedik.

Son büyük patlamamızın şunu açıklaması gerekecek: "Mekanik hayvan beyni nasıl oluyor da düşünebilen insan beynine dönüşüyor?" En basit canlılar bile beyne ve merkezi sinir sistemine sahipler. Nasıl oluyor da böyle birşey Michelangelo, Shakespeare ve Beethoven'ın aklı olabiliyor?

BİG BANG: PSİKOLOJİK BÜYÜK PATLAMA

Hayvanlar sanat icra etmezler. Güzelliği takdir edemezler. Sorun bundan bile daha temel. Özgür irade ve içebakışı (kendi duygu, düşüncelerinin muhasebesini yapma, varoluşunu sorgulama) nasıl açıklayabiliriz.

Bunların yanısıra, insanoğlunun ivedi varlıksal sorma güdüsü olan "Neden" sorusu da var. İnsanoğlunun ahlaki ve estetik anlayışını açıklama için bir çeşit 4. psikolojik büyük patlamaya ihtiyacımız olacak. Ve ayrıca insanın anlam, değer, amaç arayışını elbette gerçek iyiyi, güzeli, hakikati takdir etmesinin sebeplerini de açıklamalıyız.

Ve yine bu sorunları anlayabilmek için patlamalara ihtiyacınız var. Yani varlığı meydana getiren patlamaların olmasına... Bunların hiç birinin de yavaş bir gelişimi gösteren bir kanıt olmadığı için bir seçeneğe sahip olmanızı istiyorum.

KISAYOL: ALLAH’A İNANMAK

Ya etrafımızda gördüğümüz herşeyi açıklama için yoktan var eden bu 4 büyük patlamaya inancımız olacak. Ya da bütün bunların ardında olan bir yaratıcıya, Tanrıya inancımız olacak.

Bu yüzden bir dahaki sefere birisi size sorarsa: "Hey, büyük patlama nasıl olmuş?" Onlara şu soruyu sorduğunuzdan emin olun: "Hangisi?" Kozmolojik, biyolojik, insanbilimsel veya psikolojik... 

İşte konuşmanın yer aldığı o video:

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (10)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Özel Haberleri