Risale Haber-Haber Merkezi
Siirt Üniversitesi Meslek ve Kariyer Topluluğu, Necmi İlgen'in (Çantacı Necmi Abi) konuşmacı olarak katıldığı “İnsan ve Kainat” konulu konferans düzenledi.
Risale-i Nur eserinin, hakikati anlama açısından önemli bir etkiye sahip olduğuna dikkat çeken İlgen, "Devlet, geçmişte çok büyük ideoloji ve düşüncelerle halkı ürkütmüştür. O zamanda konferanslar yasak olduğu için bu gibi üniversitelerde Risale-i Nur hakikatlerini anlatamıyorduk. Şimdi çok şükür bu tür meseleler üniversitelerde konuşuluyor. Risale-i Nur, inançsızlığa karşı bir set görevi üstlenmiştir. Çünkü ilim ve bilim dilini kullanarak etkili olmuştur" dedi.
Risale-i Nur'un Kur’ânın hakikatlerini müspet ilim anlayışına uygun bir tarzda izah ve ispat eden, insanın varoluş ve beka ile ilgili sorularını cevaplandıran, ruhu tenvir, akılları tatmin eden, tecdit hareketinin dinamiklerinden manevi bir tefsir olduğunu vurgulayan İlgen, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Nazar ve niyet çok önemli iki kavramdır. Kainatı okuma şeklini tamamıyla değiştiren Risale-i Nur, dünyaya Kur'an ve iman penceresinden görüp okuyabilme ve kavrayabilme imkanı bahşediyor. Bu yolla bizlerin Yaratanın tecellilerini daha yakinen görüp O’nu daha layıkıyla bilme fırsatına eriştiriyor.
"Kainatta her şey birbiriyle irtibat halindedir. Eğer öyle olmasaydı her bir varlığın kainatın düzenini kavrayacak şuura sahip olması gerekirdi. Bir armudun, bir portakalın bunu bilme imkanı olmadığından bir odun parçasından insana en faideli besinlerin kendi şuuruyla çıkamayacağından bu nizamı ve intizamı sağlayan bir Yaratıcıyı işaret eder. Ama biz Allah’ın nimetlerini sebeplere taksim ettiğimizden bunları göremiyoruz."
"İnsan büyütülse kainat, kainat küçültülse insan olur. İnsanın mahiyetindeki her bir cihaz ve duygu aynı zamanda Allah’ın isimlerine açılan birer kapı, birer pencere hükmündedir. İnsanın kainatın küçültülmüş bir modeli olması cismen bütün türlerden bir numuneyi üzerinde barındırması anlamında değildir. Yani elma, portakal bizatihi insanda temsil ediliyor değildir. Bize verilen cihazlar ile biz bunu kavrayabiliyoruz. Bakın Allah dünyayı kışın öldürüp baharda tekrar canlandırıyor, diriltiyor. İnsan ve Kainat dedik etrafımızdaki bu örnekleri görüp kayıtsız kalmak bedbahtlıktır.”