“Ombudsmanlık” kurumunun Osmanlıdan örnek alındığını ancak Türkiye'nin bunu İsveç'ten öğrendiğini hatırlatan Malkoç, "Dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk kurumu incelemek için İsveç’e gidip temaslarda bulunmuş. İsveçli yetkililer şaka yaptığını sanmışlar. Sonra ‘Biz bunu sizden aldık’ deyip, ombudsmanlığın tarihini anlatmışlar. Osmanlı Devleti dönemindeki bu uygulamayı ilk keşfeden ve ismi Demirbaş Şarl diye bilinen Kral XII. Charles olmuştur. İsveç Kralı Demirbaş Şarl, 1709 yılında Ruslara yenilerek Osmanlı Devleti’ne sığınır. Edirne yakınlarındaki Demirtaş Paşa Konağı’nda ikamet etmek mecburiyetinde kalan Şarl, kadılık müessesesi uygulamasını da görüp beğenmiştir. Devletin iyi yönetilmesi ve adaletsiz uygulamalara göz yumulmaması konusunda titiz olan Kral, ülkesine de dönemediği için Stockholm’de kendisinin gözü kulağı olmak üzere bir ombudsman görevlendirmiştir. İsveç dilinde bu birime “ombudsmanlık” denildiği için Avrupa’ya bu isimle yayılmıştır" şeklinde konuştu.
Türkiye Gazetesi'ne konuşan Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunun devlet, kamu kurumları, idareyle vatandaş arasında bir dostluk köprüsü olduğunu belirterek, “Mahkemeler uzun sürüyor, masraflı. Fakat bize yapmış olduğunuz müracaatı, idareden bilgileri istiyoruz ve çözüyoruz. Kısacası dünyadaki yaygın adıyla ombudsmanlık, bir denetim kurumu ama denetlerken halkın avukatlığını yapıyor, idareye de yol gösteriyor” dedi.
Eşler ayrılsın diye kanun çıkarmışız
Ayrılan çiftler arasındaki en önemli problemlerden birinin ömür boyu nafaka olduğunu kaydeden Malkoç, “Aslında kanunlarımız bu problemin çözümü için yeterli. Ancak mahkemelerin uygulamasında sıkıntı var” ifadesini kullandı. Aile arabuluculuğunun kurulmasını da kendilerinin tavsiye ettiğini anlatan Malkoç “Eşler tartıştığında kadın, karakola telefon açıp şikâyette bulunduğunda koca evden uzaklaştırma alıyor. Bu da öfkeyi ve kadına şiddeti körüklüyor. Biz eşleri barıştırmak yerine ayrılsın diye kanun çıkarmışız. Aile arabuluculuğu ile ilgili Adalet Bakanlığı iyi bir çalışma yapıyor” diye konuştu.