Ben eşlerin cennetteki durumunu merak ediyorum.
Cennette nikâh devam eder mi ve eşlerin cennetteki hayatı ne şekildedir? Her erkeğe 70 hurinin eş olarak verileceğini duymuştum, doğru mu? (Rumuz: Fatma)
Cennet âhiret yurdudur, sonsuz bir mutluluk âlemidir. Kur'ân'da birbirinden farklı, çeşitli ve değişik cennet nimetleri anlatılır. Bu nimetlerden istifade etmede kadın erkek ayırımından söz edilmez. Bütün nimetler her iki cins için de eşit düzeydedir.
Dünyada yeme içmeden cinsel ihtiyaca varıncaya kadar kadın da erkek de kendi yapısına göre memnun ve mutlu bir biçimde eşit seviyede yararlanıyor, zevkini, lezzetini alıyor.
Cennet hayatı bu yönüyle dünyadakine benzer. Çünkü insan gerçek anlamda bildiği, alıştığı, tanıdığı ve tattığı nimetlerden tam bir lezzet alabilir. Ancak cennetteki nimetlerin gerek şekli, gerekse lezzet üstünlüğü ve mükemmelliği, sürekliliği, insanı usandırmaması, bıkkınlık vermemesi dünyadakilerle kıyas edilemeyecek kadar yüksek olmasıdır.
Kur'ân'da ve hadislerde cennetteki hurilerden söz edilir. Yapılan açıklamaların bir kısmında, cennetlik dünya kadınlarına huri dendiği belirtilirken, ayrıca cennet için özel olarak yaratılmış hurilerin varlığından da bahsedilir.
Cennetin kendine has, hiçbir gözün görmediği, hiçbir kulağın işitmediği ve hiçbir beşer aklına gelmeyecek biçimde nimetler, hazlar ve zevkler vardır.
Hurilerin her biri cennetin bütün özellik ve güzelliklerini üzerinde toplayan minyatür birer cennettir. Kadın da erkek de bu güzelliğe hayran kalır, cennet ölçeğinde hazlar, zevkler alır.
Dünyadaki nikâh cennette de devam eder. Buradan ahirete imanla göçmüş, cennete girmiş karı koca evli olarak cennette de yaşarlar. Ebedi olarak orada kalırlar. Hadislerin verdiği bilgiye göre her iki cinste 32 yaşında olacaklar, hiç yaşlanmayacaklar.
Her mü'mine kaç huri verileceği hususunda bazı hadisler var, fakat sayı ve adette değişik rivayetler mevcuttur. Cennet nimetleri hadsiz, sayısız ve sonsuz olacağı ve orada zamanla sınırlı bir hayat olmayacağı, ebedi bir ömür yaşanacağı için sözünü ettiğiniz bu hadisleri cennetteki nimetlerin fazlalığından kinaye olarak anlamak lazım.
Bediüzzaman 28. Söz'de cennet nimetlerinden söz ederken şöyle bir tespite yer verir:
"Elbette nuranî, kayıtsız, geniş ve ebedî olan cennette, cisimleri ruh kuvvetinde ve hiffetinde (hafifliğinde) ve hayal süratinde olan ehl-i cennet, bir vakitte yüz bin yerlerde bulunup yüz bin hûrilerle sohbet ederek yüz bin tarzda zevk almak o ebedî cennete, o nihayetsiz rahmete lâyıktır..."
Bugün