Et zamlandı kasaplar sinek avlıyor

Et fiyatlarının sürekli yükselmesi ile 6 ay öncesine kadar tıklım tıklım olan kasap dükkanlarını boşaltı. Kasaplar sorunun giderilmesi için çare arıyor.

Et fiyatlarının sürekli yükselmesi ile 6 ay öncesine kadar 7-8 TL'den alıcı bulan, 15 gün önce ise 12 TL'ye satılmasına karşın şu an 16-17 TL'ye çıkan kemiksiz koyun etindeki fiyat artışı, günün her saati neredeyse adım atmaya imkan olmayan Adana Kasaplar Çarşısında müşteri trafiğini önemli ölçüde azalttı. Kasaplar sorunun giderilmesi için çare olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığına taleplerini bildiren mektup yazdı.

Çarşıda 35 yıldır kasaplık yapan Mehmet Gülmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, et fiyatlarının sürekli artmasının kendilerini mağdur ettiğini kaydetti.

Yaklaşık 15 gün önceye kadar kemiksiz kuzu etinin çarşıda kilosu 12 TL'ye kadar bulunabildiğini kaydeden Gülmez, ''Et fiyatları sürekli yükseliyor. Kemiksiz koyun etinin kilosu 6 ay önce 7-8 TL idi. Son zamlarla etin bize şu an geliş fiyatı 15 TL'ye kadar çıktı. Biz şimdi eti kaça satalım? Mecburen fiyat artırdık, 16-17 TL etiket koyuyoruz.  Ancak vatandaş bu etiketi gördükten sonra artık çarşıya uğramaz oldu. Tezgahların önü bomboş. Kasaplar et parçalıyor, sergiliyor akşam etleri toplayıp evine eli boş gidiyor'' dedi.

Son dönemde Adana'da çok miktarda kaçak kesilmiş etin de ele geçirilmesinin yaşanan durumu kötüleştirdiğini belirten Gülmez, ''Bizim tüm etlerimiz veteriner kontrollü ve damgalı. Ancak, kötü imaj yüzünden vatandaş et almaktan çekiniyor'' diye konuştu.

Aynı çarşıda esnaf olan Mehmet Şerif Ökmen ise tüm kasaplar adına yazdığı bir mektupla yaşadıkları sıkıntıları Tarım ve Köyişleri Bakanlığına ilettiklerini kaydetti.

Bakanlığın et fiyatlarının yükselmesi konusuna el koyması gerektiğini vurgulayan Ökmen, ''Bugün 15 TL'ye satılıyor, gelecek yıl bu 25 TL'ye çıkacak ve önüne geçilemeyecek. Bunun önlenmesi için öncelikle canlı koyun ihracatına yasaklama getirilmeli. Bu imkan yoksa zorlaştırıcı bazı şartlar alınmalı, örneğin vergi ve müstahsil yükseltilmeli'' dedi.

KUZU KESİMİ VE DAMIZLIK HAYVAN

Ökmen, kuzu kesiminin de yasaklanması gerektiğini vurgulayarak, ''Kuzu kesimi hayvan neslinin azalmasında en büyük etken. Hayvanlar sütten kesilince hemen kesiliyor. 18'den az kiloya sahip kuzuların kesimi yasaklanmalı'' diye konuştu.

Komşu ülkelerde ve Türk cumhuriyetlerinden damızlık canlı koyun ithalatının geniş kapsamlı yapılması gerektiğini de söyleyen Ökmen, ''İthal edilecek koyunların devlet üretme çiftliklerinde beslenmesi ve çoğaltılması, Türkiye genelinde her şehirde bir devlet üretme çiftliği kurulması ve veteriner denetimi altında olması gerekmekte'' dedi.
Haber 7

Aile Haberleri