Günümüzde hızla ilerleyen, daha doğrusu ucu bizde kökü dışarıda olan bir zındıka komitesi tarafından hızla ilerletilen, gençler arasında zehirli bir bal gibi yaygınlık kazanan ve kazandırılan deizm ve ateizmin bir çok sebebleri vardır. Bu sebebler bizleri aşan sebebler değildir. Biz anne-babalara, eğitimcilere, sivil toplum kuruluşlarına ve davası Hakikat olan, ahiret için çırpınan, dünyanın geçici olduğunu iki kere iki dört eder derecesinde anlayan ve müşahade eden herkese çok büyük vazifeler düşmektedir. Bu konudaki çözüm önerilerine geçmeden önce; bu cereyanları ortaya çıkaran ifsad komitelerinin çalışmalarının haricinde, iğneyi kendimize batırma babında bizden kaynaklanan sebeblerin ve aksaklıklarının üzerinde ekseriyetle duracağım. Bu sebebler, şüphesiz bizleri Allah rızasından uzaklaştırdığı gibi maalesef körpecik çocuklarımızı, bir fidan gibi gencecik gençlerimizi de bizden alıp inkârcılığın bataklığında çürütmektedir. Kalben, vicdanen ve aklen sağlıklı olmayan bir yapıya büründürmektedir. Bu mevzuyu daha fazla uzatmadan bu cereyanları ortaya çıkarmaya sebeb olan veya bu cereyanları doğrudan veya dolaylı olarak besleyen sebebleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
1- İmtihan dünyasının yanlış tanımı, anlayamama, ya da anlamak istememe.
2- İnsanların iradelerini yok sayıp, iradeleriyle yaptıkları kötülükleri Allah Celle Celaluhu’ya mal etme.
3- Dünyadaki tüm kötülüklerin Allah’ın yaptığını, aynı anda aciz olduğunu da -hâşâ- söyleyip çelişki içinde olduklarını gözardı etme.
4- Hayatın milyonlarca güzel tarafını değil, geçici ve imtihan gereği olan eksikliklerini görüp ve özellikle gösterip insanları ve bilhassa gençleri İslâmîyet’ten uzaklaştırma.
5- Tembellik hastalığıyla, çalışmak istememe, hazıra konmaya çalışma.
6- Karanlık güçlerin İslam Âlemi içine fitne sokma, parçalamaya çalışma. Bunu da birkaç alt başlıkta sıralarsak;
a) Bunun için gençlerin, şehevi, enaniyet (ego) gibi hevesatlarından yakalayıp onları kullanarak aileye, anne babaya ve Allah'a karşı getirerek psikolojik bunalımlara ve sosyolojik çatışmalara sürüklemek.
b) Hızlı bir şekilde yayılıp gençleri celb eden İslâmîyeti yok etme.
c) Gittikçe, maddi olarak güçlenip ve ittihada doğru ilerleyen İslâm Âlemi’nin bu girişimini inançsız, gayesiz, şuursuz ve küfr-ü mutlak girdabına sürüklenen bir gençlikle engellemek.
7- Maddi menfaate batan ve sürekli maddiyat için çırpınan günümüz Müslümânlarının sosyal bir köprü vazifesini gören zekât, sadaka gibi hasletlerden uzaklaşmaları. (Bu maddenin kemâl noktasına vasıl olabilmesi, dinimizin 5 şartından biri olan zekât emriyle ancak mümkündür.)
8- Başta aile içi olmak üzere akrabalık bağlarının zayıflaması ve gençlerin bu boşluğu sosyal medyadan, tanıdığını zannettiği ama tanımadığı kişilerin varlığıyla doldurmaya çalışması.
9- Aile içi huzursuzluk, anne baba geçimsizliği.
10-Haram ve helâle dikkat edilmemesi. (Helâl lokmanın araştırılmaması, hazır gıdalar yoluyla bilinçsizce haramların tüketilmesi, kredilerin yaygınlaştırılması ve yaygınlaşması vs…)
11- İsmen duanın terk edilmesi.
12- Takvaya dikkat edilmemesi, mahremiyet duygusunun sarsılması.
13- Beş vakit namazlardaki eksiklikler ya da terk edilmesi.
14- “Her şeyi maddede arayanların akılları gözlerindedir, göz ise maneviyatta kördür” hakikatinin anlaşılmaması ve bu görüşteki insanların sadece maddiyatı nazara vererek gençleri hak ve hakikatten uzaklaştırmaya çalışma çaba ve planları.
15- Eğitim sistemimizdeki aksaklıklar ve çelişkiler.
16- Dünyevi meşgaleler ile aile sohbetlerinin terk edilmesi.
17-Fıtri olarak olması zaruri olan mezhepler arası farklılıkların fitneye dönüştürülmeye çalışılması.
Çözüm önerilerini de bir sonraki yazıda bulmaya çalışalım.