Fransa daha internet yasakları ve düzenlemelerinin nasıl olacağına ilişkin uluslararası bir zirveye ev sahipliği yapmasının üzerinden bir hafta geçmemişken yayıncıların sosyal paylaşım sitelerinin isimlerini anmalarına yasak getirdi.
Görsel İşitsel Yayın Üst Kurulu CSA, reklama girdiği gerekçesiyle "Bizi Facebook'ta bulabilirsiniz" ya da "Bizi Twitter'da takip edin" gibi ifadelerin yayınlarda kullanılmasını yasakladı.
BBC muhabiri Christian Fraser'ın aktardığına göre karara, sanal alemde fırtına koparana kadar geleneksel basın yayın organlarında pek yer verilmedi.
Fransa'da bir çoğu tepkili blog siteleri, kararı Fransız hükümetinin internetin özgürce kullanımını kısıtlama çabalarına kanıt olarak yorumladı.
Karar, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Facebook'un kurucularından Mark Zuckerberg'i ve diğer internet devlerini G8 zirvesinde ağırladığı günün ertesinde geldi.
Kimliği belirtilmeyen bir yayıncıdan gelen soruya yanıt olarak açıklanan bir paragraflık kararda, denetim kurumu sosyal paylaşım sitelerine yapılan referansların 1992 yılında çıkarılmış gizli reklamı yasaklayan yasayı ihlal ettiği belirtildi.
Fransa'nın tanınmış blogcularından aynı zamanda Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin internet politikalarına danışmanlık etmiş olan Loic Le Meur, kararı sert şekilde eleştirdi.
Le Meur, twitter hesabından "Eğer Fransız yasaları, TV kanallarında Facebook ya da Twitter demeyi yasaklıyorsa, vay benim ülkemin haline" diye yazdı.
Nicolas Sarkozy, daha geçenlerde kimi sosyal medya sitelerinden memnuniyetle bahsederken Facebook'taki sayfası için 450 bin kişinin "beğendi" seçeneğini tercih ettiğini söylüyor.
BBC Türkçe