Facebook'tan tartışmalı karar

Üyelerin başlangıçta geçerli olan gizlilik ayarları gevşetilerek üçüncü şahıslar tarafından daha kolay 'bulunabilir' hale getirildi. Elbette sonradan ayar yapılarak saklanmak hala mümkün.

Sosyal ağların lideri konumundaki Facebook, üyelerinin mahremiyetleriyle ilgili ayarları basitleştirerek diğer üyelerin ve üçüncü şahısların üyeyi görme ve profiline ulaşma imkanlarını artırdı.

Twitter gibi mikroblog sitelerinde rastlanan binlerce takipçili üye profilleriyle rekabet edebilmek için alındığı düşünülen karar, evrensel mahremiyet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle şiddetle eleştiriliyor.

Üyelik ve görünürlükle ilgili başlangıç ayarlarında bugüne kadar gizlilik esas alınıyordu. Son kararla kuralları biraz gevşeten Facebook, üye kendisi değiştirinceye kadar, başlangıçta geçerli olacak görünürlük ayarını daha geniş bir kitleye açık hale getirdi. Yeni uygulamayla Facebook üyelerinin profillerinde yapacakları değişiklikler, Google gibi arama motorlarında da daha sık görüntülenecek.

Her ne kadar uygulama üyeye gizlilik ayarlarını sonradan daraltma, kendi seçtiği arkadaşlar dışında üçüncü şahıs ve kişilere tamamen yasaklama hakkı verse de, Facebook’un kararı şiddetle eleştiriliyor. Çünkü Facebook üyelerinin yüzde 80’inden fazlası, ilk üye olduklarında geçerli olan başlangıç ayarları neyse onunla devam ediyor ve ayarlar kısmına girip değişiklik yapmıyor.

Facebook ise mahremiyeti ihlal suçlamalarını reddediyor ve kararın sadece üyelerin önemli gördüğü güncellemeleri arkadaşlarıyla daha kolay paylaşmasını amaçladığını iddia ediyor.
Ntvmsnbc

Edebiyat Haberleri