New York Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, Facebook’tan uzaklaşan katılımcıların, aileleriyle ve arkadaşlarıyla sosyalleşmek gibi aktivitelerinde artış gözlemlendi.
Araştırmada, katılımcıların bireysel refah seviyelerinin yükseldiği de görüldü.
Araştırmaya göre, Facebook hesaplarını donduran kişilerin, deneyin ardından bu uygulamayı kullanma sürelerinde kalıcı bir azalmanın olma ihtimali de daha yüksek.
Araştırmanın yazarları şunları kaydetti:
“Çalışmamız, Facebook’un çeşitli bireysel ve sosyal refah ölçütlerini nasıl etkilediğine dair bugüne dek mevcut en geniş kapsamlı deneysel kanıtı sunuyor. Facebook hesabını dondurma eylemi, insanların bu uygulamanın hayatları üzerindeki hem olumlu hem de olumsuz etkilerini değerlendirmesini sağladı.”
Öte yandan Facebook detoksu, kişilerin mevcut gelişmelerle ilgili daha az bilgi sahibi olmasına yol açtı.
Sosyal ağlardan çıkmanın davranış ve zihin durumu açısından etkilerinin incelendiği Sosyal Medyanın Sağlığa Etkileri (The Welfare Effects of Social Media) adlı araştırmaya, Facebook’u günde 15 dakikadan fazla kullanan 2 bin 844 kişi katıldı.
Facebook, The Independent’ın yorum talebineyse henüz yanıt vermedi.
Ancak şirketten bir sözcünün The Washington Post’a yaptığı açıklamada, Facebook ekiplerinin araştırmayla ilgili anlamlı bağlantılar kurmaya çalıştığı bildirildi.
Açıklamada, “Bu, bu konuya ilişkin yapılmış çoğu çalışmadan biri ve bu yönde değerlendirilmeli” ifadeleri kullanıldı.
Independent Türkçe