San Francisco 9. Temyiz Mahkemesi, Facebook Inc'in başvurusunu reddetti. Böylece kullanıcılar, 'izinsiz, yasadışı yoldan topladığı ve depoladığı veriler dolayısıyla' platformu dava edebilecek.
Davacı tarafın avukatı Shawn Williams bir röportajda "Bu biyometrik veriler o kadar hassastır ki, eğer bir kez taviz verilirse geri dönüş olamaz. Bir sosyal güvenlik kartı veya kredi kartı numarası gibi değil, yüzünüzü değiştiremezsiniz.” ifadesini kullandı. Williams, Facebook'a karşı toplu dava açacak kullanıcıların sayısının 7 milyonu bulabileceğini duyurdu.
Facebook karara itiraz edecek
Facebook ise karara itiraz edeceğini duyurdu. Kurumdan yapılan yazılı açıklamada kullanıcıların yüz tanıma teknolojisinin istedikleri zaman açıp kapayabiliecekleri ifade edildi.
Dava, 2015 yılında Illinois'ten bazı kullanıcılarının Facebook'u Biyometrik Bilgi Gizlilik Yasası'nı ihlal etmekle suçlamasıyla başlamıştı.
Illinois Eyaleti biyometrik gizlilik kanunları, ihmal nedenli ihlaller için bin ABD Doları, kasıtlı veya umursamaz ihlaller için ise 5 bin ABD Doları tazminat öngörüyor.
Dünyaca ünlü arama motoru Google, geçtiğimiz Aralık ayında Chicago'da benzer bir davayı temyize götürdü ve kazandı.
ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) temmuz ayında Facebook'u özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle 5 milyar dolar para cezasına çarptırmıştı. Rakam, FTC'nin bir teknoloji şirketine verdiği en büyük ceza olarak kayıtlara geçti. Cezanın yürürlüğe girmesi için ABD Adalet Bakanlığı onayı bekliniyor.
euronews