RİSALE HABER-ÖZEL
İbrahim Mert'in haberi:
Fas'ın Kazablanka kentinde düzenlenen "Bediüzzaman Said Nursi ve Ahmed İbn Ajiba'nin Tefsir Metotları" sempozyumuna katılan araştırmacı-yazar Kenan Demirtaş, izlenimlerini Risale Haber'e anlattı.
Sempozyumun çok güzel geçtiğini aktaran Demirtaş, "üniversite düzenlediği için daha çok akademik seviyede bir sempozyumdu. 20'ye yakın Faslı ilim adamı vardı. Ama bunlardan çok daha fazla öğretim üyesi ve üniversite öğrencisi dinleyici olarak katılmıştı" dedi.
Kendisinin gözlemci statüsünde orada bulunduğunu belirten Demirtaş, özellikle Fas'ta Bediüzzaman Said Nursi'ye büyük bir ilgi olduğuna dikkat çekti. Demirtaş şunları söyledi:
"Fas'ta sadece Bediüzzaman Said Nursi ile ilgili 13 sempozyum düzenlenmiş. Bunun 10'u uluslararası, 3'ü de yerel düzeyde yapılmış. Kendileri büyük bir ihtiyaç duyarak yapıyorlar.
"Türkiye nasılki Avrupa ile İslam dünyası arasında bir köprü ise, Fas da Avrupa ile Afrika arasında bir köprü vazifesi yapıyor. İlim adamlarının bir çoğu Fransa ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde eğitim görmüş. Ve son yıllara kadar Fransa'nın etkisini çok fazla hissediyorlardı. Bu yüzden iliklerine kadar çıkış yolu arıyorlar. Çözüm yolları deniyorlar. Ve sağlam bir yol da buldular mı sarılıyorlar. Risale-i Nur'a, Bediüzzaman Said Nursi'ye olan ilgilieri de bundan kaynaklanıyor."
SEMPOZYUM
17-19 Aralık 2008 tarihleri arasında düzenlenen ve 3 gün süren sempozyum Fas İkinci Hasan Üniversitesi ile İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından ortaklaşa organize edilmişti. Sempozyumun ana konusu "Bediüzzaman Said Nursi ve Ahmed İbn Ajiba'nin Tefsir Metotları" olarak belirlenmişti.
Kazablanka'da bulunan üniversite'nin Edebiyat Fakültesi İslami İlimler Bölümü konferans salonunda gerçekleştirilen sempozyuma Türkiye'den İhsan Kasım Salihi, Prof. Dr. Halil Çiçek, Kenan Demirtaş ve Ali Katıöz katılmıştı.