Fatih Projesi'nde kullanılacak işletim sistemi!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Fatih Projesine ilişkin soruları yanıtladı. Öğrencilere daıtılacak tabletlerde işletim sistemi Pardus kullanılacak... Tabletlerde ise iki özellik olmayacak!

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK'ın geliştirdiği ve yerli işletim sistemiolan Pardus'un Fatih Projesi'nde kullanacağını belirterek, ''Bir nevi Fatih Projesi ile Pardus'u buluşturacağız'' dedi.

AA muhabirinin Fatih Projesi'ne ilişkin sorularını yanıtlayan Ergün, Fatih Projesi'nin Türkiye'deeğitim sistemini, eğitim teknolojilerini, öğrenci ve öğretmen profilini, ders içeriklerini çok köklü bir değişime tabi tutacağını kaydetti.

Ergün, bu proje ile Türkiye'de hem yazılım, bilişim sektörünü hem de bu konudaki donanımların, teknolojilerin gelişmesine katkı sağlayacağına işaret ederek, bu yönü ile projeninçok önemli olduğunu ve desteklediklerini anlattı.

Eskiden olsa Türkiye'de bu tür çalışmaların yapılmadığını, ''paramız var satın alalım'' felsefesi ile hareket edildiğini dile getiren Ergün, ancak şimdi yaklaşımlarının bu yönde olmadığını ifade etti. Bir proje ortaya koyarken, bunun bütün yönleri ile değerlendirildiğine işaret eden Ergün, ''Artık bu tür projelerde bütün yönlerini düşünüyoruz. Bu teknolojiyi geliştirelim ve bu arada yazılım sektörü de gelişsin. Ona göre yazılımcılar oluşsun, ders içerikleri yazan firmalar oluşsun, özel sektör gelişsin'' dedi.

Bakan Ergün, şimdiye kadarki 2 pilot uygulamada tablet konusunda üretim şartı olmadığını hatırlatarak, ancak ana uygulamaya gelindiğinde 10 milyonun üzerinde tabletin dağıtılacağını, daha sonra da her yıl 2 milyon öğrenciye tablet dağıtılacağını dile getirdi.

O zaman bu ihaleye giren firmalardan Türkiye'de üretim bandı kurmayı ve Türkiye'de belirli bir yerli katkı oranıyla üretmelerini isteyeceklerini bildiren Ergün, firmaların bu katkı oranını da birkaç yıl içerisinde yükselteceklerini söyledi.

Bakan Ergün, geçen yıl ilk etapta küçük bir pilot uygulama yaptıklarını anımsatarak, o pilot uygulamanın son derece başarılı olduğunu, şimdi ikinci uygulamayı yaptıklarını ve pilot uygulamayı genişlettiklerini ifade etti.

''Pardus geliştirilmeye son derece müsait''

Nihat Ergün, TÜBİTAK'ın geliştirdiği Pardus yerli işletim sisteminin de bu bilgisayarlarda kullanılacağını bildirerek, ''Fatih Projesi'ni Pardus'la buluşturacağız. Bu bizim yazılımcılarımız açısından, özel olarak bu konuda firmaların gelişmesi açısından ciddi katkı sağlayan bir proje haline gelmiş olacak.  Bir taraftan donanım üretilecek bir taraftan da yazılım sektörü bu projeyle birlikte önemli bir ivme kazanmış olacak. Fatih projesine bu çerçevede çok önem veriyoruz'' diye konuştu.


Bakan Ergün, Fatih Projesi'nin gelecek yıl bütün eğitim sisteminde uygulanacağını ifade ederek, gelecek eğitim öğretim yılında sistemin kurulmuş olacağını ve Türkiye'de fabrikaların o zamana kadar üretim tesislerini kuracağını kaydetti.

Milli proje olmasının dışında finansman anlamında yerli işletim sistemi kullanılacak olmasının birçok avantaj getireceğine işaret eden Ergün, ''Pardus kaynak kodları açık olan bir işletim sistemi ve geliştirilmeye son derece müsait. Yani çok değişik katkıları alarak geliştirme imkanı var. Sizin yazılımcılarınızın işletim sistemi üzerinden bu bölgenin mantalitesine de uygun içerikler geliştirmesine de imkan doğuyor'' diye konuştu.

'Tablet 3G'li olmayacak, fotoğraf çekmeyecek'

Bakan Ergün, tabletlerde 3G'nin olmayacağını ve tabletlerin fotoğraf da çekemeyeceğini dile getirerek, ''Ben 3 G olsun diye düşündüm. Ama Milli Eğitim Bakanlığı fotoğraf çekmesini ve 3G'li olmasını uygun görmedi'' dedi.

Tabletin ders amacıyla kullanılacağı için fotoğraf çekmesinin ve 3G bağlantısı olmasının Milli Eğitim Bakanlığı açısından olumlu karşılanmadığını ifade eden Ergün, kendilerinin de bu yaklaşıma göre hareket ettiklerini sözlerine ekledi.

 

Kaynak: AA

Eğitim Haberleri