Çeviri: Caner Evlice-RisaleHaber
Filipinler'de yayın yapan Mindanao Gold Star Daily Gazetesinde, gerçekleştirilen Risale-i Nur sempozyumuyla ilgili bir yazı kaleme alındı. Mike Banos imzalı yazıda, Filipinler'in en büyük ikinci adası olan Mindanao'daki Müslüman-Hristiyan problemlerine çözümün Risale-i Nur'da olduğu belirtiliyor.
İşte Mike Banos'un yazısı:
Mindanao sorunu için barışçı çözüm Risale-i Nur'dan
Filipinlerde (Cagayan de Oro City in Mindanao) düzenlenen 'Güzel Bir Dünya için Adaletin Rolü' konulu sempozyumda Müslüman ve Hıristiyanlar Bediuzzaman Said Nursi'nin fikrinde ittifak ettiler.
300 civarında bilim adamı, Risale-i Nur camiası, öğrenci ve katılımcılar; Xavier Spor ve Country Club Filipino da bir araya geldiler. Mindanao ihtilafı ile ilgili müzakereler yapıldı, özellikle modern dünya ile ilgili konular görüşüldü.
Filipinler Risale-i Nur Enstitüsü Başkanı Said Muhammed Rıza Dalkılıç 'Uluslar arası bir hareket olan Risale-i Nur hareketinin hedefi; dünyadaki zarureti, ihtilafı ve cehaleti; sanat, marifet, ittifak ile kökünü kazımaktır.' dedi.
M.Rıza Dalkılıç: "Bu sempozyumun Mindanao'da düzenlenmesinin sebebi ise buranın uzun zaman uluslararası silahlanma merkezi olmasıdır. Bu uluslararası sempozyum adaletin tesisi için tam yerinde ve zamanında bir girişimdir. Müslümanlar ve gayri müslimler bu meselenin çözümünde eşit öneme haizdirler. Çözüme ulaşmak için, bu sempozyum entelektüel bir randevudur."
Diğer konuşmacı Dr. Thomas Michel şunları söyledi: "Toplum içindeki ihtilaflı mevzuların artış gösteriyor. Bu konuda hadd-i vasatı muhafaza eden kesimler barışı esas alırlar. Böylece, Said Nursi Mindanao'daki gibi ihtilaflı meselelerde, Hıristiyanlar ve Müslümanların nasıl ittifak edebilecekleri konusunda fikir sunuyor ve Müslümanlara düşmanlık etmeden nasıl İslam'ı yaşayacaklarını söylüyor."
"Ben dünyada barış için bu kadar çok çaba sarfedilen başka bir yer bilmiyorum."
Dr. Thomas Michel Vatikanın dinler arası dialog ve Asya kiliseleri federasyon konferansının sekreterliğini yaptı. Bazı uluslararası faaliyetlerden sonra Ankara’da Katolik topluluğuna katıldı.
"Jesuit fikir akımı" Said Nursi'nin fikirlerinin Hıristiyanlar ve Müslümanlar açısından bir tehlike teşkil etmediğini söyler. İslamiyet ve Hırıstıyanlık birbirinden farklı iki büyük din. Buradaki temel sorun, onlarla birlikte yaşadığımız halde onları kabul etmememizdir. Fakat Allah'ın birliğini, merhametli olduğunu, her şeyi yarattığını, hayatımızı tanzim ettiğini kabul ediyoruz.
Risale-i Nur, bu zamanda Kur’an'ın en mükemmel tefsiridir. Hıristiyanlar ve Müslümanlara iki dünyanın mutluluğunu sunar."
Hırıstiyanlığın aksine, Karl Rahner ve John Calvin gibilerinin yazıları öğrenciler tarafından analiz edilir. Risale-i Nur her seviyedeki insanlar tarafından kolay anlaşıldığı için, öğrenciler ve gençler arasında çabuk yayılıyor. Bediuzzaman, Müslümanlar için çok iyi bir örnektir. Modern laik Türkiye toplumunda, laik insanların hayat tarzı bir sorun teşkil etmemektedir. Risale-i Nur, dini bilgileri zayıf olan, fakat dinini yaşamak isteyenler için iyi bir rehberdir.
İstanbul İlim ve Kültür Vakfı başkanı Pr. Dr. Faris Kaya: "Türkiye'deki Nur Talebeleri, insanlığın müptela olduğu dertlere, Kur’an'ın tefsiri olan Risale-i Nur'dan çare bulmak için son 20 yıldır bu tarz sempozyum ve konferanslara sponsorluk yapmaktadırlar.
"İnsanlık bugün fakirlik, ihtilaf ve cehalet problemleri ile uğraşıyor. Vakfımız 1979 yılından bu yana devlet desteği olmaksızın Avurturalya, Endenozya, Malezya, Filipinler, Mısır, Cezayir, Fas, Amerika, Kanada ve Almanya'da 60 konferans organize etmiştir.
"Vakfımız 1990 yılından itibaren Said Nursi ve Risale-i Nur ile ilgili çalışmaların merkezi olmuş ve sempozyum ve konferanslara ev sahipliği yapmıştır. Bu konu ile ilgili akademik camia ile işbirliği yapılarak; Avustralya, Endenozya, Malezya, Yemen, Mısır, Cezayir, Fas, Ürdün, Çad ve Almanya da 60 konferans organize etmiştir."
M.Rıza Dalkılıç: "Mindanao Sempozyumu, adalet kavramının açık anlamını bize sunmuştur. Yani bu kavramın hayattaki özü, boyutları, önemi, görevi ve rolünü en güzel şekilde açıklamıştır.
Mindanao Devlet Üniversitesi Tarih bölümü öğretim üyesi Prof Juvanni "Yahyah" Caballero İslam'ı seçmiş ve iki yıldır bu konferanslara katılmaktadır. Bu zatın sonraki sunumu "Siyaset Bilinci, Sosyal vicdan, Diyalog ve Adalet, Mindanao da son barışın temelleri" ile ilgili olmuştur. Şayet Cumhurbaşkanının kararı Ranao ve Jolo Sultanlarını buradan uzaklaştırmak ise bu mesele çözülmeyecek demektir. Prof Juvanni "Yahyah" Caballero, Nurları yeni tanımasına rağmen bu meseleyi çözmek için Said Nursi'nin görüşlerinin doğru tercih olduğuna inanıyor.
Midanao'da barış için herkes gayret etmediği sürece barışın gelmesi zor olacaktır.