Suriye’de yaşayan Filistinlilerin önderlerinden ve Filistin Alimler Konseyi üyesi Ebu Bekir Avavle, Esed rejiminin Yermuk kampında Filistinlilere karşı uyguladığı şiddet ve açlık politikası nedeniyle Türkiye'ye sığındıklarını, Türkiye'nin birçok Filistinli için kurtuluş demek olduğunu söyledi.
Sekiz ay önce zor koşullarda Türkiye'ye sığınan Avavle, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yermuk'tan çıkmaya mecbur kaldık. Yiyecek, su ve elektriğimiz yoktu. Bunlar yetmezmiş gibi Esed rejimi tarafından durmadan bombalandık. Uçaklarla, helikopterlerle, toplar ve varil bombalarıyla saldıran rejim, bir yandan da bize sahip çıktığını iddia etti” dedi.
Avavle, "Yermuk kampı Suriye’deki Filistinlilerin durumu için bir emsaldir. Fakat tek örnek değildir. Şu anda Dera’da, Şam bölgesindeki Seyyide Zeynep, Hüseyniye ve Rükneddin kamplarında, Humus'ta El-Aidin kampında ve Lazkiye’nin Ram El-Cenubi kampında Filistinliler hayat mücadelesi veriyor" diye konuştu.
Filistinli sığınmacıların "kimlik" sorunu
Çatışmaların başlamasından önce Suriye genelinde 600 bin civarında Filistinlinin yaşadığını belirten Avavle, bu sayının yarısının Lübnan, Ürdün ve Türkiye’ye dağıldığını söyledi. Kendileri için en güvenli ülkenin Türkiye olduğunu belirten Avavle, Filistinlilerin Suriye’de mülteci konumunda olduğunu ve geçici kimlikle yaşadıklarını, sınır kapılarının Suriye vatandaşlarına açık olması nedeniyle Türkiye'de kaçak durumuna düşmelerinin kendilerini zor durumda bıraktığını belirtti. Avavle, "Her şeye rağmen Türkiye bizim için kurtuluş anlamına geliyor. Türkiye’ye, Suriye ve Filistin’e sahip çıktığı için teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.
Suriye’deki Filistinlilere insani yardım çalışmaları yürüten İnsani Kardeşlik Derneği yöneticisi Bilal Şelebi ise Suriye’den Türkiye’ye gelen Filistinlilerin kimlik sorununun çözülmesi gerektiğini belirtti. Şelebi, “Suriye’de mülteciyiz. Orada mülteci olduğumuz için burada kaçak konumundayız. Çünkü Suriye genelgeleri Filistinli mültecilerin Türkiye’ye girişlerini düzenlemiyor. Bu da Filistinlilerin Türkiye’deki gündelik hayat, üretim ve ticarete katılmasını engelliyor" şeklinde konuştu.
AA