Filistin'e ´bu sizin baharınız değil´ diyemeyiz

AP, Filistin’in Birleşmiş Milletler (BM) üyesi olmak için yaptığı başvuruyu ‘haklı’ olarak nitelendirdi.

AVRUPA Parlamentosu (AP), Filistin’in Birleşmiş Milletler (BM) üyesi olmak için yaptığı başvuruyu ‘haklı’ olarak nitelendirdi.

Avrupa Parlamentosu’nun dün kabul ettiği kararda 1967’deki sınırlara dayanan ve başkenti Kudüs olan iki devletli bir çözüm desteklenerek, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın ve Başbakan Selam Feyyad’ın devlet kurma çalışmalarındaki başarılarının takdirle karşılandığı belirtildi. Kararda ayrıca İsrail’in, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te devam etmekte olan tüm inşaatları durdurması istendi. AP’nin Hollandalı Sosyal Demokrat Milletvekili Emine Bozkurt, “Arap baharı devam ederken Filistinlilere ´bu sizin baharınız değil´ diyemeyiz” şeklinde konuştu. Bozkurt, Avrupa Parlamentosu’ndaki sosyal demokratların, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Filistin’in BM üyesi olarak tanınması için yaptığı haklı başvuruyu desteklediklerini belirtti. Emine Bozkurt “İsrail daha iki gün önce Doğu Kudüs’te yeni yerleşim yerleri kurulması için karar aldı. Bu, barış sürecine katkıda bulunacak bir hareket değil. Müzakerelerde Filistinliler aleyhine bir dengesizlik mevcut. BM Nezdinde Filistinin statüsünün artması müzakerelerde daha dengeli bir durum yaratacaktır” şeklinde konuştu.

Ticaret anlaşması onaylandı

Öte yandan Avrupa Parlamentosu’nun bu hafta onayladığı ticaret anlaşması ile 2012’den itibaren Filistin tarım ve balıkçılık ürünlerinin Avrupa Birliği’ne girişine izin verilmesinin de Filistin ekonomisini güçlendireceği ifade ediliyor. / Star

9. evet Bosna'dan gelsin

BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada 9 'evet'e ihtiyacı olan Filistin, 8 ülkenin desteğini almayı başardı. ABD ve İsrail'in yakın markaja aldığı Gabon'un desteğini de yanına alan Filistin yönetimi, Bosna-Hersek ve Kolombiya'yı ikna etmek için diplomasi trafiğine hız verdi

BM Güvenlik Konseyi, Filistin'in tam üyelik başvurusunu değerlendirme komitesine gönderirken, lobi çalışmalarını sürdüren Filistin yönetimi ise kendilerine destek veren ülke sayısının 8'e yükseldiğini açıkladı. Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinden 8 tanesinin Filistin'in tam devlet olarak BM tarafından tanınması teklifine olumlu oy kullanacağını, 9. üye için görüşmelere devam ettiklerini bildirdi. El-Maliki, Rusya, Çin, Hindistan, Güney Afrika, Brezilya, Lübnan, Nijerya ve Gabon'un Filistin'in talebine destek vereceklerini, Bosna-Hersek ve Kolombiya'yı ikna etmek için çalışmalara devam ettiklerini söyledi. ABD ve İsrail, Filistin'in BM'de tanınmasına engel olmak için umudunu 1,5 milyonluk Afrika ülkesi Gabon'a bağlamıştı. Son açıklamalar, tanınma önündeki Gabon engelinin de aşılmış olduğunu gösteriyor.

KOMİTE BUGÜN TOPLANIYOR

Öte yandan BM Güvenlik Konseyi, Filistin'in üyelik başvurusunu resmen ele almak üzere önceki gün ilk kez toplandı. Konsey'in dönem başkanı Lübnan'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nevaf Selam, Konsey'in oybirliğiyle Filistin'in başvurusunu değerlendirecek komiteye gönderme kararı aldıklarını bildirdi. Komitenin bugün ABD saati ile 11.00'da toplanıp Filistin'in başvurusunu gözden geçirmesi beklenirken, bu sürecin haftalar, alabileceği konuşuluyor. Filistin'in BM'ye devlet olarak tam üye olmasından önce İsrail ile müzakerelerin başlamasını isteyen ABD, İngiltere ve Fransa gibi Konsey'in daimi üyelerinin başvuruyu değerlendirme sürecini uzatmaya çalışacakları konuşuluyor. Komitenin ardından Konsey'in bu konuda bir karar tasarısı kabul edip Tasarıya 15 üyeli Konsey'in en az 9 üyesi tarafından 'evet' oyu verilmesi, hiçbir daimi üyenin de veto hakkını kullanmaması gerekiyor.

AP'den Filistin devletine tam destek

Avrupa Parlamentosu (AP), Filistin'in Birleşmiş Milletler üyesi olmak için yaptığı başvuruyu 'haklı' olarak nitelendirdi. AP'nin dün kabul ettiği kararda 1967'deki sınırlara dayanan ve başkenti Kudüs olan iki devletli bir çözüm desteklenerek, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ve Başbakan Selam Feyyad'ın devlet kurma çalışmalarındaki başarılarının takdirle karşılandığı belirtildi.

Bongo ikna oldu

1,5 milyonluk nüfusa sahip Güney Afrika'nın en zengin ülkelerinden Gabon, kararsızlığını açıklamasıyla adeta diplomatik yaylım ateşine tutulmuştu. Filistin devletinin en büyük destekçilerinden Rusya, Gabon'la biraraya gelmişti. İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres'in Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo ile telefonda görüştüğü belirtilirken, ABD ve İsrail'in kapalı kapılar ardında Gabon'a 'hayır' oyu karşılığında siyasi ve ekonomik tekliflerde bulunduğu belirtiliyordu.  / Yeni Şafak

Güncel Haberleri