Birleşmiş Milletler’in Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), Filistin’in tam üyeliğe kabul edilmesinden sonra ABD’nin yaptığı mali yardımı askıya almasının ardından 2011 yılının sonuna kadarki programlarını askıya aldı.
UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova, UNESCO’nun 2011 yılı bütçesi için 65 milyon dolarlık açık öngörüldüğünü belirterek, yıl sonuna kadar yapılacak programların iptaliyle 35 milyon dolar tasarruf yapılmasının planlandığını söyledi. UNESCO içinde bir ‘’acil fon’’ kurulmasını öneren Bokova, 2012-2013 için bütçe açığının 143 milyon dolar olarak tahmin edildiğini açıkladı.
ABD, Filistin oylamasından sonra, UNESCO’ya yılda 70 milyon dolar tutarında yaptığı mali yardımı askıya aldığını açıklamıştı. Bu rakam, UNESCO’nun yıllık bütçesinin yüzde 22’sini oluşturuyor.
FİLİSTİN, BM'DE AĞIR BİR DARBE ALABİLİR
İngiliz Financial Times (FT), Filistin’in bağımsız bir devlet statüsünü kazanmak için Birleşmiş Milletler’e (BM) yaptığı başvurunun ağır bir darbe alabileceğini yazdı. Filistin’in BM Güvenlik Konseyi oylamasında gerekli oyu alamama ihtimalinin yüksek olduğu belirtilen haberde, Filistin’in BM nezdinde devlet olarak tanınması için veto yetkisine sahip 5 daimi üyenin veto etmemesi şartıyla 15 üye ülkeden en az 9’unun başvuru lehinde oy vermesi gerektiği hatırlatıldı. Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya, Güney Afrika, Lübnan, Nijerya ve Gabon olmak üzere şimdiye kadar 8 ülkenin Filistin’e destek verdiğini belirten FT; Fransa, Almanya, Portekiz, Kolombiya ve Bosna’nın çekimser kalacağını; ABD’nin ise baştan beri veto kartını kullanacağını belli ettiğini aktardı.
Haberler