Ahmet Bilgi-RİSALEHABER
Bediüzzaman Said Nursi ile mektuplaşarak talebesi olan Habiburrahman Şâkir’in kabri Finlandiya’da bulunuyor. Avrupa’nın ve Finlandiya’nın ilk Nur talebelerinden biri olan Şakir’in iki mektubu Tarihçe-i Hayat eserinde yer alıyor. Eline geçen Risale-i Nurlarla ilgili duygularını paylaşan Şakir kendisini "Muhlis dinî, millî kardeşiniz" olarak tanıtıyor.
Birinci mektup:
Risale-i Nur âlem-i İslâmda olduğu gibi, Avrupa’da da hüsn-ü kabule mazhar olmuştur. Risale-i Nur’un hüsn-ü kabule mazhariyetine nümune olarak Finlandiya’daki “Tampereen İslâmilaisen Sevrakume İmamı Habiburrahman Şakir”in iki mektubunu derc ediyoruz.
İmam Habibur Rahman Shakir
(Tampereen İslamilaisen seurakunnan imaami)
Adres: Tampere – Finland
Vellamonkatu 21
Pek muhterem kardeşim,
وَعَلَيْكُمُ السَّلاَمُ وَرَحَمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتَهُ
Hediye olarak gönderdiğiniz pek kıymetli eser, yani el-Mesneviyyü’l-Arabî min Risaleti’n-Nur isimli kitabı aldım. Bu münasebetle, cenabınıza teşekkürlerimi bildiriyorum. Allah-ı Kerîm, her dileğinizi atâ eylesin diye dua ediyorum.
Benim için bu kıymetli hediyeniz çok müfid olacak ve benim tebliğ işlerimde daha yardım edecektir, inşaallah. Size de daima ecir ve sevabı erişip duracağında, sadaka-i câriye kabilinden olacağında elbette şüphe yoktur.
Kitabın müellifi Said Nursî Hazretlerini de bize tanıtmanızı rica ederim. Hürmet ve selâmlarımla.
Habiburrahman Şakir
İkinci mektup
Risale-i Nur’un Avrupa’daki intişarı ve hüsn-ü kabule mazhariyetine nümune olarak Findandiya’daki Nur talebesi Habiburrahman Şakir’den gelen diğer bir mektup.
Vellamonkatu 21
12/2/1958
Çok muhterem kardeşlerim,
وَعَلَيْكُمُ السَّلاَمُ وَرَحَمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتَهُ
Göndermiş olduğunuz inayetnamenizi ve dört tane risale İhlâs, Zeylü’l-Hubab, “Risale-i Nur hakkında Müellifine gönderilen bir mektup”, “Risale-i Nur Hakkında Verilen Konferans”ları aldım. Teşekkürlerimi takdim ederim efendim.
Evet, büyük Üstad Said Nursî Hazretleri, zamanımızın büyük dâhilerinden ve Allah’ın en büyük sevgili bendelerinden olduğunda asla şüphemiz yoktur. Belki, bu zata 14. asrın müceddidlerinden deyip itikad etsek bile mübalâğa etmiş olmayacağız. Hamdler olsun Allah Hazretlerine ki, Türk Milleti hazinelerinden zuhur etmiş bu cevheri, inkılâp dolaganlarında gark olup zayi olmasından zamanımıza kadar sakladı; asrımızı, bu zatın vücudu ile ziynetledi. Mûsâ Peygamberi Firavunun eteğinde beslediği gibi, bu zat-ı mübareki de dinsiz zalimler meyanında cefalar içinde besledi. Geleceklerde de selâmetlikle uzun seneler yaşamasını bir Allah’tan temenni ederiz. Üstad Bediüzzaman hakkında bizim akidemiz budur.
Mümkün olursa, bizim tarafımızdan huzurlarına arz-ı ihlâsımızı, gaibane muhabbetimizi bildirseniz ve özünden bizim için hayır dualarını vekâleten rica etseniz diye ricada kalıyoruz. Hürmet ve selâmlarla.
Muhlis dinî, millî kardeşiniz
Habiburrahman Şakir
Habiburrahman Şâkir kimdir?
1903 yılında Tataristan’ın Bolgar şehrinde dünyaya gelen Habiburrahman Şâkir, önce Kazan’da daha sonra Taşkent’te okudu. Sovyet döneminde hapse atıldı. Bir Rus’un yardımıyla hapisten kaçıp Afganistan’a gitti. Orada kendine pasaport verildi. Habiburrahman’ın ileride kayınpederi olacak Müderris Molla Şemsullah da, Sovyet baskısı sebebiyle ailesiyle Afganistan’a iltica etmişti. Habiburrahman burada Bibi Rehena Hanım ile tanışıp evlendi. Daha sonra Peşaver’e gitti. Orada kendine bir şeyh bulup hizmet etti. 1947 yılında Bombay’dan Musa Cârullah’ın yönlendirmesiyle Finlandiya’nın Tampere şehrine hicret etti. Bu sıralarda İslâm dünyasında hürmet gören bir din âlimi olarak tanındı. Tatarca, Türkçe, Arapça, Farsça ve Urducaya vâkıftı.
Habiburrahman Şâkir’in kütüphanesinde çok sayıda orijinal İslâmî eser vardı. Bu eserlerle yıllarca Tampere’deki Müslümanların dinî ihtiyaçlarına cevap vermeye çalıştı. Dünyanın çeşitli yerlerindeki İslâm âlimleriyle mümkünse yüz yüze, değilse mektuplaşarak İslâmî mevzuları değerlendirdi. 1949’da Finlandiya İslâm Mecellesi adındaki aylık mecmuanın yayınına başladı. 1950’de bu mecmua İslâm Mecellesi ismini aldı. Bu mecmua Türkçe de yayımlandı. Tokyo’daki Tatarların ve Türkiye’deki Müslümanların düzenli okuyabilmeleri için bu dergi buralara da gönderildi.
Habiburrahman Şâkir 1962’de Semiullah Wafin ve Millî Şair Abdullah Tukay ile Din Dersleri ve İslâm Tarihçesi adlı eseri Fince neşretti. Habiburrahman’ın eserleri maalesef Arap alfabesiyle neşredilemedi. Habiburrahman şiir yazar, halk müziklerine alâka duyardı. Kayınpederi Molla Şemsullah’ın yayımlanmış 30 eseri vardır. Bu eserler Sovyet İhtilâli’nden önce Kazan’da basılmıştır. Eşi Bibi Rehena Hanım, Arapçaya vâkıf biriydi. Kur’ân-ı Kerîm’in dili diye evlerinde hep Arapça konuşulurdu.
Habiburrahman Şâkir, eşi Bibi Rehena ile 1972 yılında Kral Faysal’ın daveti üzerine Suudi Arabistan’a gitti ve Hac ibadetini yerine getirdi. Habiburrahman Şâkir, Üstad Bediüzzaman Said Nursi'ye mektup göndererek talebesi olmuş, kendisine gönderilen Risale-i Nur kitaplarına çok güzel bir Türkçe ile karşılık vermiştir.
Habiburrahman 1974 yılında Tampere’de vefat etmiş ve 180 km mesafede bulunan Helsinki Müslüman Mezarlığı’na defnedilmiş. Tatarların meşhurları da bu mezarlıkta defnedilmiş. Bibi Rehena Hanım’ın mezarı da Habiburrahman’ın yanı başındadır.