Sema Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Memduh Kerman, "Fıtık oluştuktan sonra tedavi olmaya çabalamaktan ziyade fıtığın oluşmasını önlemeye çalışmak daha doğru bir yaklaşımdır." diyor. Tedavisi zaman alan ve sürecin çok ağrılı geçtiği bir hastalık olan fıtık, kişinin yaşam kalitesini de düşürüyor.
Fıtık için herhangi bir yaş skalası yok. Çok genç yaşlarda bile yapılan yanlış hareketlerden dolayı bu hastalığa maruz kalanlar olabiliyor. Cerrahi tedavi gerektiren durumlarda genç hastalar için yaşamın daha sonraki dönemleri için bir risk de ortaya çıkıyor. Özellikle spor yapanların seçimleri ve beklentileri de sekteye uğrayabiliyor.
Bel fıtığının oluşmasını önlemek amacıyla dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Kerman, "Kişi öncelikle eğik durmamaya gayret etmeli. Vücut eğik durduğunda, dik durmaya göre, omuriliğe daha çok yük biner. Yerden bir nesne alınacağı zaman belden eğilmek yanlış bir harekettir. Dizleri kırarak almak gerekir. Çömelerek nesneyi almak bele giden yükü ciddi oranda azaltır." önerilerinde bulunuyor. Ayrıca otururken dik durmaya, ayak altına ve sırta, ayakları hafif bir biçimde kaldıracak türde destek konulmasına dikkat etmek gerekiyor.
Sema Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Memduh Kerman, "Sırtı ve beli güçlendirecek egzersizlerin yapılması bel ve omurilik sağlığını korumak için çok önemlidir. Yapılacak bu egzersizlerde bele ve omuriliğe aşırı yük binmemesine dikkat etmek gerekir. Bel fıtığı tanısı konulduysa, egzersizler doktor kontrolünde yapılmalıdır." diye konuştu.
Zaman