En basit tabiriyle uzay-zamanda bir yerden başka bir yere "ışınlanmamızı" sağlayan kestirme yollar olarak bilinen solucan deliği teorisi, 1935 yılında Albert Einstein tarafından önerildiğinden beri bilimin çözülemeyen sırlarından biri. Varlığı hiç ispatlanamayan bu delikler, aslında kafadan uydurulmuş deli saçmaları değil ve teoride mümkün görünüyor.
Fizikçilerden oluşan bir grup bilim insanı, yıllardır sırrı çözülemeyen bu bilim kurgu temelini hayata geçirmenin bir yolunu bulduğuna inanıyor. Yeni araştırmalara göre, insanların içerisinden geçebileceği kadar büyük ve bükülmeyecek kadar sağlam solucan delikleri yaratmak günün birinde mümkün olabilir.
Solucan deliklerini inşa etmek, mevcut yeteneklerimizin çok ötesinde bir teknoloji gerektiriyor:
Öncelikle, bilim insanlarının ortaya attığı fikrin bir teoriden ibaret olduğunu ve bunu yapmak için elbette mükemmel bir kuantum fiziğine ihtiyacımız olduğunu belirtelim. Bununla birlikte Universe Today'e göre bu solucan deliklerinden birini gerçekten oluşturmak, ne yazık ki mevcut yeteneklerimizin çok daha ötesinde bir teknoloji gerektirecek fakat teorik olasılığı düşünmek bile heyecan verici.
Solucan delikleri ancak kuantum fiziği devreye girdiğinde mümkündür. Bununla birlikte şimdiye kadar ortaya konan mevcut modellerde solucan delikleri çok küçük, son derece kararsız ve kısa ömürlüydü. Üstelik bu yetmezmiş gibi bu deliklerin içerisinde seyahat etmek, aslında ilk başta gideceğiniz yere gitmekten daha fazla zaman alacaktı.
Teorik solucan delikleriyle 10.000 ışık yılı uzaklığa ışınlanmak mümkün görünüyor:
Yeni modellemedeyse fizikçiler, 5 boyutlu çarpık geometri teorisine başvurdu ve bu teorik sistem sayesinde sabit, insan boyutunda solucan deliklerinin var olabileceğini söylüyorlar. Bu teorik solucan deliklerinin, içerisine atlayan kişiyi bir saniyede 10.000 ışık yılına ışınlayabileceği söyleniyor. Ancak özel göreliliğin tuhaflığı yüzünden Dünya'dan bir gözlemci, bu yolculuğun 10.000 yıl boyunca sürdüğünü görecek.
İleri Araştırmalar Enstitüsü'nden Juan Maldacena ve Princeton Üniversitesi'nde astrofizik öğrencisi olan Alexey Milekhin tarafından gerçekleştirilen çalışmanın detayları, Universe Today web sitesinde yayınlandı.
webtekno