Sosyal medyada 'Elini başörtümden çek' (#HandsOffMyHijab #PasToucheAMonHijab) hashtagiyle çevrimiçi bir protesto başlatıldı.
Reuters'a konuşan 16 yaşındaki Mariem Chourak, "Bu benim kimliğimin bir parçası. Beni onu kaldırmaya zorlamak aşağılama olur. Neden ayrımcı bir yasa çıkarmak istediklerini anlayamıyorum." diyerek yasaya tepki gösteriyor.
25 yaşındaki tıp öğrencisi Mona el Mashouly, memleketi Strasbourg'da "(Politikacılar) bizim kurtuluşumuzu istiyorlar, bizi bu hayali baskıdan kurtarmak istiyorlar, ama bizi ezen onlar" diyor.
Olimpiyatlarda yarışırken başörtüsü takan ilk Amerikalı kadın olan Ibtihaj Muhammed de sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla yasa tasarısını eleştirdi.
Ortak komite değişiklikleri tartışacak
Avrupa'nın en büyük Müslüman azınlığına ev sahipliği yapan Fransa'da Senato, mart ayı sonunda, yasa tasarısına eklenmesi için okul gezilerinde öğrencilere refakat eden annelerin ve 18 yaşından küçük kızların kamuya açık alanlarda başörtüsü takmalarını yasaklayan maddeleri onayladı.
Parlamentonun iki meclisinden ortak bir komite bu değişiklikleri tartışacak.
"Müslümanları ötekileştirdiği" gerekçesiyle eleştirilere neden olan yasanın yürürlüğe girmesi için Ulusal Meclis'in onayı gerekiyor.
Fransa, 2004 yılında devlet okullarında başörtüsü takılmasını; 2010 yılında, sokaklar, parklar, toplu taşıma araçları ve idari binalar gibi halka açık yerlerde, peçe takılmasını yasakladı.
euronews