Emre Demir'in haberi
Türk imamlara oturum hakkı vermeyen Fransa, Dışişleri Bakanlığı'nın notası üzerine sorunu çözmek için harekete geçti. İmam Mehmet Toker, çevirme yapan Fransız polisine Türkiye ehliyetini göstermesine karşın 'ehliyeti kontrol' bahanesiyle karakola götürmüş, elleri kelepçelenirken 5 saat da nezarette bekletilmişti. Ortaya çıkan skandalın ardından, Türkiye Fransa'ya resmi nota verdi. Paris, Türkiye'nin notasına "Türk imamlara olumlu bakıyoruz. Oturum sorunlarını çözeceğiz." şeklinde cevap verdi. Fransa'da görev yapan Diyanet görevlisi 121 imam oturum alamıyordu.
Bugüne kadar Fransa'da oturum hakkı olmadığı için, ehliyet, sosyal güvenlik gibi temel haklardan mahrum kalan Türk imamların sorunları 'kelepçe' skandalının ardından çözüme kavuşuyor. Zaman'da çıkan haber üzerine Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Dışişleri Bakanlığı ve Paris Büyükelçiliği'nden 'gerekli hassasiyetin gösterilmesi' talebinde bulundu. Dışişleri Bakanlığı, Fransa'ya Türk imama yapılan 'ayrımcı' muameleyi kınama amacıyla 12 Nisan'da nota çekti. Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bir heyet geçen hafta Fransa'daki Türk imamlarının sorunlarını incelemek üzere Paris'e geldi. Diyanet heyeti ve büyükelçilik yetkilileri, Fransa Dışişleri Bakanlığı'nda yetkililerle bir görüşme gerçekleştirdi. Fransa, Türkiye'nin taleplerini haklı bularak Türk imamların oturum sorunlarının çözümü için gerekli işlemleri yapacağını vurguladı. Görüşmede Paris Büyükelçiliği yetkilileri, "Devlet görevlisi olarak gönderdiğimiz imamlara oturum hakkı verilmiyor. Bazı imamlarımız oturum almak için gittiği valiliklerde ayrımcı muameleyle karşılaşıyor. Bazı valilikler de, Türk imamların hukuki statüsüyle ilgili net bir karar olmadığı için oturum vermiyor. Bu sorunun kökten çözülmesi lazım." sözleriyle Türkiye'nin şikâyetini iletti. Fransız Dışişleri de sorunun çözülmesi için söz verdi. Fransız yetkililer Türk heyete, "Türkiye'den gelen din adamlarına çok olumlu yaklaşıyoruz. Hepsi meslekî yeterlilik ve yabancı dil sınavlarından geçerek Fransa'ya geliyor. Radikal yaklaşımlara karşı set görevi görüyorlar. Yabancı din adamı gelecekse, Türkiye'den gelsin." ifadelerini kullandı.
Türkiye, Fransa'dan imamlara 3 yıllık oturum hakkı verilmesini istiyor. Konu, iki ülke arasında 6 ayda bir mutat yapılan 'konsolosluk' toplantısında da masaya yatırılacak. Ayrıca, Mehmet Toker hakkında açılan ceza davasında da, Paris Büyükelçiliği Türk imama hukuki destek verecek.
Zaman