GAP’ta kaçak elektriğe karşı güneş enerjili su pompası dağıtılacak

GAP İdaresi, bölgedeki elektrik kaçağını azaltmak için güneş enerjisiyle çalışan su pompaları kullanımı projesini devreye aldı.

İsmail Altunsoy'un haberi;

İdare Başkanı Sadrettin Karahocagil, çalışmanın 2013 sulama sezonunda pilot seçilen bölgelerde uygulamaya alınacağını söyledi.
Türkiye’nin en önemli projelerinden Güneydoğu Anadolu Projesi’nde (GAP) yeni bir uygulama başlıyor.  GAP idaresi, bölgedeki kaçak elektrik kullanımını azaltmak için güneş enerjisiyle çalışan su pompası dağıtacak. GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, güneş enerjili pompaların, tarım  uygulamalarında kullanımının artırılması için pilot proje hazırladıklarını söyledi. TEDAŞ verilerine göre bölgede kayıp-kaçak elektrik tüketiminde Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin ilk 3 sırada yer alıyor. Karahocagil, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin, su ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. İdare, bölgeden sudan sonra güneşi de ikinci enerji kaynağı olarak seçti.

GAP İdaresi, GAP Eylem Planı kapsamında enerji muhabirlerini ‘Bölgedeki enerji yatırımları ve enerji verimliliği çalışmaları’ konusunda bilgilendirdi. Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır’ı kapsayan bilgilendirme toplantısında Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç de yer aldı. GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil GAP Master Planı’nın belirlediği hedef ve büyüklüklere ulaşılabilmesi için yapılması öngörülen kamu yatırımlarının finansman ihtiyacının 2011 yılı fiyatlarıyla 44,5 milyar TL olduğunu dile getirdi. “GAP kapsamında 2011 yılı sonuna kadar tahmini olarak 38,6 milyar TL harcama yapıldı ve nakdi gerçekleşme yüzde 86 düzeyine ulaştı.” diyen Karahocagil, GAP’ın tamamlanmasıyla 1,82 milyon hektar alanın sulamaya açılacağını ve yılda 27 milyar kWh hidroelektrik enerji üretimi ile ülke enerji ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılanacağını kaydetti.

GAP kapsamında 2011 yılı itibarıyla 10 hidroelektrik santralinin tamamlandığı bilgisini veren Karahocagil, GAP enerji yatırımlarında fiziki gerçekleşmenin yüzde 74 düzeyinde olduğunu söyledi. Hidroelektrik santrallerinin işletmeye alınışından 2011 sonuna kadar 355 milyar kWh elektrik enerjisi üretildiğini ve hidrolik enerji ihtiyacının önemli bir bölümünün GAP’tan karşılandığını belirten Karahocagil, üretilen enerjinin parasal değerinin 21,3 milyar dolar olduğunu dile getirdi.

Karahocagil’in verdiği bilgilere göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tarımsal ve hayvansal atıkları da enerjide değerlendirilecek. Ayrıca bölgede birçoğu yalıtımsız olan binaların enerji verimliliğini iyileştirmek için çeşitli uygulamalar yapılıyor. Bölge, yenilenebilir enerji kaynağı olan hidroelektrikte Türkiye birincisi. Karahocagil,  şunları söyledi, “Güneş enerjisi potansiyelinin değerlendirilmesi için teşvik sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.”

Şanlıurfa’ya nehir turizmi geliyor

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, GAP’la birlikte bölgede yaşanan gelişmeleri değerlendirdi ve bir de müjde verdi. Vali Güvenç, mavi turların Şanlıurfa üzerinde yapılabileceği bir ortamın sağlanması için çalışmaların başladığını söyledi. Fırat Nehri üzerinde kurulan Birecik Baraj Gölü’nden Atatürk Barajı’na kadar 100 kilometrelik mesafede nehir turizminin başlatılacağı bir çalışma yaptıkları bilgisini veren Vali Güvenç, “Kalkınma Ajansı bu konuda proje ihalesine çıkıyor. Proje imzalandı. Nehir turizmi yapılabilecek bir yer.” şeklinde konuştu. Vali Celalettin Güvenç, bölgenin düz bir araziye sahip olduğunu ve suyla buluşmasının ardından dünyanın önemli ovalarından birinin Şanlıurfa’da olduğunu söyledi.

Zaman

Ekonomi Haberleri