Bediüzzaman büyük bir imamdır, aynen İmam-ı Gazâlî gibi bir imamdır.
Zamanını olduğu gibi asırları etkileyecek bir büyük yorumun sahibidir.
Bu yorum güncel olmakla birlikte İslâm’ın evrensel dilini kullandığından zamanın dışında büyük bir yaklaşımı da ortaya çıkarmıştır.
Gazâlî bir büyük ‘İslâm’ı anlayış’ı ifade ettiği ve yüzyıllardır algıları etkilediği gibi Bediüzzaman'ın anlayışı da aynı şekilde bir asrı etkilemiş ve etkileyecektir.
Bugün İslâmî kaynaklar içinde Gazâlî bir büyük değerse Risale-i Nur da böyle büyük ve bulunduğumuz zaman itibariyle öncelikli bir kaynaktır.
Gazâlî nasıl ki, döneminden itibaren bir tartışma unsuru ise, Bediüzzaman da bir tartışma unsurudur ki kendisi buna çoktan hazırdır ve küçüklüğünden itibaren herkese meydan okuma tavrı ve 'her soruya cevap verme' iddiası hâlen devam etmektedir.
Gazâlî'nin kelâm anlayışı, felsefeye, bilime bakışı, İslâmî referansların düzenlenmesi, ümmetin sorunlarıyla ilgili değerlendirmelerini bilmek ve eleştirmek nasıl bir zorunluluk ise Bediüzzaman'ın Risalelerini de aynı şekilde bilmek, çalışmak ve eleştirmek de bir zorunluluktur.
Hele Gazâlî'yi okumadan dönemini ve günümüze kadarki İslâmî süreci değerlendirmek mümkün değilken Bediüzzaman’ı okumadan dönemini ve sonrasını değerlendirmek de mümkün değildir.
Nasıl ki Gazâlî, döneminde ve sonrasının da kendi anlayışına karşı iç ve dış taarruzların odaklarından biri olduysa, aynı şekilde, Bediüzzaman da dönemi ve sonrasında tartışmaların bir odağı olmuş ve olacaktır.
Nasıl ki, İmam-ı Gazâlî ehl-i küfre karşı bir ‘hüccet-ül İslâm’’sa Bediüzzaman da 'İslâm’ın sönmez ve söndürülmez bir güneş olduğunun' bir büyük ispatıdır.
İmam-ı Gazâlî'nin döneminde ve sonrasında takipçileri, anlayışını geliştiren, güncelleyen, yenilikler karşısındaki yeni sözcüleri olageldiği gibi Bediüzzaman'ın da talebeleri, Risalelerinin şakirtleri olagelmiştir ve olmaya devam edecektir.
Bediüzzaman’ın talebeleri de, büyük imamların yüzyıllara yayılmış talebeleri gibi, Üstadlarından aldıkları Risalelerin neşri, tanzimi, şerh ve izahı olarak tamamlanmamış büyük hizmet sürecini devam ettireceklerdir.
Bediüzzaman da dönemi ve sonrasının imamıdır; aynı İmam-ı Gazâlî, İmam-ı Rabbanî gibi bir imamıdır.