Deneyimli gazeteciler tecrübelerini, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün (BYEGM) düzenlediği seminerde genç iletişimciler ile paylaştı.
BYEGM, "Genç İletişimciler Buluşması" kapsamında "Türkiye'de Medya Mensubu Olmak" konulu seminer düzenledi. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu'ndaki seminerin moderatörlüğünü Dekan Prof. Dr. Zakir Avşar yaptı.
Anadolu Ajansı (AA) Türkiye Haberleri Yayın Yönetmeni Hasan Öymez, seminerde, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olduğunu belirtti.
Öymez, Türkiye'de iletişim fakültelerinin saysının 65'e yükseldiğini anımsatarak mezun olacak iletişimcilerin iş bulma konusunda çok yoğun bir rekabete hazır olmalarını gerektiğini söyledi.
"Ajans muhabirliği kalecilik gibidir"
Türkiye'de gazetecilerin gündem sıkıntısı çekmediğini belirten Öymez, "Türkiye'de gazeteci olmak hem çok kolay hem de çok zor. Bir günde değişen onlarca gündem maddesi var. Türkiye'de gazeteci olmak için hemen her konuda bilgi sahibi olmak gerekiyor. Genel kültürünüzün çok güçlü olması lazım. Gazeteci her konuda uzman olamaz ama hangi bilgiye, kimin üzerinden, nasıl ulaşabileceğini çok iyi bilmek zorundadır." diye konuştu.
Öymez, en zor haberciliğin, ajans haberciliği olduğuna işaret ederek, "Haber ajansları haber toptancısıdır. Biz bir haberi geçerken o haberle ilgili tüm detayları vermek zorundayız. Ajans muhabirliği kalecilik gibidir. Yaptığınız onlarca iyi iş, özel haber takdir edilmez. Kaleci gibi 9 gol kurtarırsınız sonra bir gol yersiniz, suçlu siz olursunuz." ifadelerini kullandı.
"Olayın içine girmez zorunda"
El Cezire spikeri Omar Kaşram ise aslen Filistin kökenli olduğunu ve mesleğe 1998'de TRT Dış Haberler servisinde başladığını dile getirerek, "12 yıldır El Cezire'de çalışıyorum. Doğal olarak devlet kanalıyla özel haber kanalı arasında bakış açısı farkları var. Bizde muhabir, olayın içine girmek zorundadır. Asıl gazetecilik budur. Yaşadığınız olayı aynen aktaracaksınız, yorum yapmayacaksınız. Gazeteciliğin en önemli özelliği tarafsız olmaktır." diye konuştu.
aa