Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yıl birincisini düzenlediği 'Değerler Eğitimi Uluslararası Konferansı' Grand Cevahir Otel'de gerçekleştirildi.
Konferansın 3'üncü oturumu "Medya, eğitim ve değerler" konusuna ayrıldı. Bu bölümde söz alan yayın yönetmenleri ve yazarlar, 'asgari değerler ve aile gazetesi' kavramlarını masaya yatırdı.
Konuşmacılardan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, medyada asgari düzeyde bir değerler manzumesi olması gerektiğini söyledi. Hoşgörü, paylaşım kültürü, ırkçılığın reddi, ülke ve millet sevgisi gibi değerlerin ortak bir payda olması gerektiğinin altını çizdi. Bu değerleri yüklenmeyen medyanın vebal altında kaldığını vurguladı. Aile gazetesi denilebilecek gazetelerin kalmadığına dikkat çeken Dumanlı, dünyanın hiçbir yerinde medyanın bu kadar başıboş olmadığını kaydetti. Gazetelerden seçtiği kupürleri gösteren Dumanlı,
"Bu gazeteler nasıl aile ocağında okutulur? Arka kapak güzeli, iç kapak güzeli derken her yer güzel dolu." dedi. Ekrem Dumanlı, popüler gazetelerin de ölçülü olması gerektiğini belirtirken, diğer yayın organlarıyla belli bir düzlemde ortak bir değer yargısı oluşturabileceklerine inandığını ifade etti.
Milliyet Gazetesi yazarı Taha Akyol, Ekrem Dumanlı'nın her cümlesinin altına imzasını atacağını söyledi. Ardından şu görüşü dile getirdi: "Ekrem Dumanlı, kanaatini değiştirse dahi Zaman, dekolteli kadın resmi basamaz. Okuyucudan çekinir. Hürriyet de resmi kapatarak bir yayın yapamaz. Yayınını değiştirirse tiraj kaybeder. Tercihleri belirleyen yayın müdürü değil, hitap ettiği kitledir."
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu ise medyanın değer aktardığına inanmadığını söyledi. Berberoğlu, hangi ahlakı aktaracakları konusunda kafasının karışık olduğunu ifade etti. Medyanın günlük bir iş yaptığını, yapılan işin doğruluğuna tarihin karar vereceğini savundu. Medya etiği konusunda Ekrem Dumanlı ile anlaşabileceğini aktaran Berberoğlu, anlaşamadıkları tek noktanın aile gazetesi kavramı olduğunu bildirdi.
Konuşmacılardan Vakit Gazetesi yazarı Sibel Eraslan, gençlerin gazetelerden çok mizah dergileri okuduğunu vurguladı. Mizah dergilerinde kaba saba cinsellik olduğunu aktaran Eraslan, bu alanda medya izleme grubu kurulmasını önerdi.
Star Gazetesi yazarı Beril Dedeoğlu da medyanın özenli bir dil kullanması gerektiğini kaydederek, "Düşünmeye zorlamakla çatışmaya itmek arasında ince bir çizgi var. Medyaya, bu ince çizgiyi göstermek açısından büyük rol düşüyor." ifadelerini kullandı.
Sabah yazarı Sait Gürsoy, ailede değerler eğitimi ve sınavlar üzerinde durdu. Gürsoy, "Halka değerler unutturulursa, insanlar haysiyetini ve hürriyetini kaybeder." dedi.