Filistin'in ‘düşman kardeşleri’ Hamas ile El Fetih arasında uzlaşma, bölgede barış umutlarını arttırırken, anlaşmaya aracılık yapan Mısır hükümeti, Gazze Şeridi’ne uygulanan ambargonun kaldırılması yolunda tarihi bir adım attı. Devrim sonrası oluşturulan yeni kabinenin Dışişleri Bakanı Nebil el Arabi, ‘Filistinlilerin acısını az da olsa hafifletmek için’ Mısır ve Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı’nı, bir hafta ya da 10 gün içinde daimi olarak açacaklarını söyledi.
Gazzeliler özgürce hareket edecek
El Arabi, El Cezire’ye verdiği mülakatta, kapının açılmasıyla İsrail’in izni olmadan sınırın her iki tarafındaki insanların özgürce hareket edebileceklerini, alışveriş yapabileceklerini belirtti. Öte yandan Fetih ve Hamas arasında gerçekleşen birlik görüşmeleri sonucu yeni yönetimin 2-5 Mayıs’da Kahire’de kurulacağı açıklandı. Mısır hükümetinin de, anlaşmanın imzalanması için Fetih ve Hamas liderlerini Kahire’ye davet ettiği bildirildi. Hamas’ı zayıflatmak amacıyla İsrail ve Mısır arasında alınan ortak karar doğrultusunda 2007 yılından beri kapalı olan Refah Sınır Kapısı’ndan çok az sayıda Filistinli Gazze’den çıkış yapabiliyordu. Gazzeliler mallarını da özgürce topraklarına sokamadıkları için Mısır-Gazze arasında yüzlerce tünel kazmak zorunda kalmışlardı. Mısır, tünellere giriş çıkışları engellemek amacıyla geçtiğimiz yılbaşından itibaren sınıra elektronik çitler örmeye başlamıştı.
İSRAİL’İ KORKUTAN GELİŞME
Mısır bölgesel aktör rolünü geri kazandı
Tahrir meydanının sembolize ettiği yeni Mısır, şimdiden Ortadoğu’da İsrail lehine oluşan statükoyu sarsan yeni bir dış politika izlemeye başladı. Kahire, Gazze ile sınırını açmayı, İsrail ve Batı dünyasının iki düşmanı, Hamas ve İran ile ilişkilerini normalleştirmeyi planlıyor. Yaklaşan seçimleri gözleyen Mısırlı yetkililer, halkın görüşünü daha çok yansıtacak politikalara yönelirken, bu süreçte, 1979’da İsrail’le yapılan barış anlaşmasından bu yana nüfuz kaybeden Mısır’ın, tekrar bölgesel aktör rolünü alacağı tahmin ediliyor.
Star