Gece gündüz ANKA

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TUSAŞ Motor Sanayii AŞ arasında ANKA insansız hava aracına özgün yerli motor geliştirmek için bir protokol imzalanacak.

Gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirilmekte olan ANKA Sistemi için bugün bir imza töreni var.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TUSAŞ Motor Sanayii AŞ arasında ANKA insansız hava aracına özgün yerli motor geliştirmek için bir protokol imzalanacak.

24 Aralık 2004 tarihinde, Savunma Sanayisi Müsteşarlığı (SSM) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayisi (TUSAŞ) arasında imzalanmış olan sözleşmeyle yürürlüğe giren Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) Programı; Türk Silahlı Kuvvetlerinin orta irtifa uzun havada kalışlı bir İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemi gereksinimleri karşılamaya yönelik yürütülüyor. Araç, 16 Temmuz 2010 tarihinde hangardan çıkmış ve basın ve ulusa tanıtımı yapılmıştı. 2 yıl önce ilk uçuşunu yapan ANKA 14 dakika havada kaldı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Savunma Sanayisi Müsteşarı Murad Bayar, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada önümüzdeki sene seri üretime geçileceğini söylemişti.

EYLÜL'DE KAZA YAPMIŞTI

ANKA'nın test modeli, Eylül ayında Eskişehir'in Sivrihisar İlçesi yakınlarındaki Sivrihisar Askeri Meydanı'nda gerçekleştirdiği uçuş sırasında kontrolden çıkmıştı. 10 bin feet yani 3 bin 300 metrede temas kesilen ANKA, meydana 4 kilometre uzaklıktaki boş alana düşmüştü. Test aşamasında insanlı bir uçağa oranla insansız hava araçlarının geliştirilmesinin çok daha zor olduğunu belirten uzmanlar, bu konuda en gelişmiş teknolojiye sahip ülkelerde bile sık sık kazaların yaşandığına dikkat çekmişti.

Yeni Şafak

Bilim - Teknoloji Haberleri