Geleneksel el sanatlarının haritası çıkartıldı

Kaybolmaya yüz tutan geleneksel el sanatlarının tanıtımı için Türkiye Geleneksel El Sanatları Haritası hazırlandı

Pınar Kaman'ın haberi:
 
33 farklı el sanatının illere göre dağılımının yer aldığı haritada, mesleklerin kullanılan hammaddelere göre tasnifine de yer veriliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 81 ili kapsayan Türkiye Geleneksel El Sanatları Haritası'nı çıkardı. Baston yapımı, çorap örücülüğü, oltu taşı, keçe yapımı, nazar boncuğu yapımı, sabun yapımı, süpürge yapımı, harik yapımı, cam işlemeciliği gibi 33 farklı el sanatının illere göre dağılımının gösterildiği harita ile kaybolmaya yüz tutan el sanatlarının yurt içinde ve dışında tanıtımı hedefleniyor. 1966 yılından günümüze kadar Anadolu'nun çeşitli il, ilçe ve köylerindeki alan araştırmalarında yapılan çalışmalar sonucu hayat bulan harita; Türkçe ve İngilizce olarak basıldı. Proje, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması programı kapsamında gerçekleştirildi. Harita, tanıtım amaçlı olarak okullar, büyükelçilikler ve yurt dışı müşavirliklerine gönderiliyor.

El sanatları ile ilgili bilgilerin de yer aldığı haritada, mesleklerin kullanılan hammaddelere göre tasnifine de yer veriliyor. Hammaddesi karışık olan el sanatları semercilik, geleneksel giysili bebek yapımcılığı olarak belirtiliyor. Haritada, "Binlerce yıllık geçmişe sahip olan Anadolu, geçmişi kadar zengin ve çeşitli el sanatları geleneğine sahiptir. Her ne kadar değişen ekonomik koşullar ve yaşanan küresel etkiler el sanatlarının üretim biçiminde ve işlevinde farklılıklar yaratmış olsa da, güçlü kökleri sayesinde yaşayabilmiş ve günümüz dünyası içerisinde kendine yeni bir yer edinmiştir. Günümüzde hala şehirlerde ve köylerde hemen her evde el sanatı yapılagelmektedir." ifadeleri yer alıyor.

Edebiyat Haberleri