Genç gösteren uzun yaşıyor

Telomer adlı DNA parçasının uzunluğunun genç görünmeyle ilişkili olduğu tespit edildi.

Gerçek yaşından daha genç gösteren kişiler daha uzun yaşıyor. 70 yaş üstü 387 ikizle yapılan ve yedi yıl süren araştırmaya göre, olduğundan genç gösterenlerin bazı hastalıklara yakalanma şansı da düşük.

Güney Danimarka Üniversitesi’nde Prof. Kaare Christensen liderliğinde yapılan araştırmada, yaşları 70 ile 99 arasında olan 387 çift ikizin fotoğrafları, üç ayrı uzman ekip tarafından yorumlandı.

Ekiplerden ilki, ileri yaşlı kişilerin yaşlarını tahmin etmede uzman olduğu düşünülen geriyatri elemanlarından, ikincisi ise yine kendi yaşıtlarının yaşlarını bilmede yüksek skor sahibi ‘ileri yaşlı kadınlar’dan oluştu.
Üçüncü gruptaysa yaş tahmininde en berbat skora sahip olduğu bilinen ‘genç, erkek, sınıf öğretmenleri’ yer aldı.

Üç heyetteki kişilere 774 ikiz kardeşin fotoğrafları karıştırılarak ve çift birbirinden ayrılarak ayrı günlerde gösterildi.

Yedi yıl boyunca derlenen bilgilere dayanılarak hazırlanan ve British Medical Journal tıp bülteninde yayımlanan sonuçlara göre, kişilerin algılanan yaşlarıyla yaşama süreleri arasında yakın bir ilişki tespit edildi.

Raporda yer alan başka bir ifadeyle, gözlenen ikizlerin arasındaki ‘görünen yaş’ farkı ne kadar büyükse, daha genç görünen ikiz kardeşin daha uzun yaşama olasılığı o kadar artıyor.

Independent gazetesinin aktardığı araştırmada ayrıca, görünen yaşla ’telomer’ adı verilen biyolojik yapıtaşı olan moleküller arasında bir ilişki olduğu da teyit edildi. Telomerlerin daha kısa olduğu kişilerin daha hızlı yaşlandığı düşünülüyor. Telomer boyu aynı zamanda bazı hastalıkların oluşma olasılığını da etkiliyor.
Ntvmsnbc

Aile Haberleri