Gülizar Baki'nin haberi:
Bundan 9 yıl önce Diyanet İşleri Başkanlığı umreye toplam 786 kişi götürmüştü. 2010 yılının ilk dört ayında 104 bin kişi umreye gitti. Şubat ayından bu yana acenteler ile gidenlerin sayısı 80 bine dayandı.
Bu hızla yaza kadar umrecilerin sayısı geçen yılın üç katı olacak. Özellikle son üç yıldır umreye gidişlerde patlama yaşandı. Dolayısıyla acenteleri, rehberleri ve kıyafetleri ile umre belli başlı bir sektör haline geldi.
Tahtakale'nin en meşhur hac ve umre malzemeleri mağazalarından birini işletiyor Serap Demir. 15 yıldır sektörün içinde. Son üç yıldır farklı bir heyecan ve telaş yaşıyor. Ürünlerinin çeşitliliği, hac ve umre kıyafetlerinin modelleri değişiyor ama sektörleri de çok büyük bir hızla büyüyor. Son üç yılda Eminönü, Tahtakale ve Süleymaniye çevresinde hac ve umre malzemeleri satan esnafın sayısı 100'ü geçmiş. Yanlarına giren çalışanların hepsi bir süre sonra ayrılıp birkaç sokak veya dükkân ötelerine mağaza açmış. Müşteri profilleri de değişmiş. Demir, "Daha önce yaşlılar ve orta yaşlılar gelirdi. Şimdi gençler geliyor. Gençler de kendi içinde oldukça farklı tarzlara sahip. Kapalısı da, açığı da var. Ünlü simalar ve ilk bakışta dinle alakası olmadığını düşüneceğiniz tarzdaki insanlar da geliyor." diyor. Bu sebeple olsa gerek umre müşterileri giyecekleri kıyafetleri daha bir özenle seçiyormuş. Zaten çoğunluğu ya diktiriyor ya da özel tasarımı tercih ediyormuş. Dolayısıyla hep birlikte anılan 'hac ve umre alışverişi' farklılık göstermeye başlamış. Yani umre başlı başına bir sektör artık...
İnsanlar "umreye gitmek yaşlı işi değilmiş, gidilebilirmiş" demeye başlamış. Özellikle gençler birbirlerinden çok etkilenmiş. Taksit imkânları, tatil parasına umreye gidebilmek gibi etkiler de umreyi turizimde görünür bir sektör haline getirdi. Eskiden ünlüler kutsal topraklara gittiklerini söylemekten çekinirmiş. Ayıplanmalarına sebep olurmuş bu durum. Ama basında çıkan haberler ve peş peşe gidenler sayesinde şimdi herkes rahatlıkla ortaya çıkıyor, havaalanında da basına poz verebiliyor. Ünlüler arasında umreye gitme modası başladı bile denebilir.
Nüans Tur'un Hac Umre Müdürü Ekrem Özay da umre ziyaretçilerinin sayısının geçen yıla göre yüzde 30 arttığını söylüyor. Umreye gidenlerin yaşı da düşmüş. Eskiden ortalama 50–70 yaş iken, 25–55 yaş olmuş. İnsanlar kutsal topraklara çocuklarını da götürüyor artık. 'Çocukların da ne işi var' demek yerine küçük yaşta görsünler diye düşünülüyormuş. Özay, artışın sebebini ekonomik refahın iyileşmesine ve hacca gidemeyenlerin de umreyi tercih etmesine bağlıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2010 sezonunun başladığı şubat ayından bu yana, geçen yıl boyunca götürdüğü kadar kişiyi umreye yolcu etmiş. Yıl sonuna kadar geçen yılın rakamlarının üçe katlanacağı tahmin ediliyor. TURSAB'a bağlı acentelerin umreye götürdüğü kişi sayısı 2010 yılının ilk 4 ayı için 80 bin. Geçen yıl boyunca gidenlerin sayısı ise 86 bin.
Zaman