18 yaşından küçüklere satışı olan bu uyarıcı içeceklerin yol açtığı sağlık sorunlarını uzmanlarına sorduk. Kardiyoloji Uzmanı Meral Kayıkçıoğlu, son zamanlarda kalp, ritim bozukluğu ile başvuran gençlerin sayısında artış olduğunu, birçoğunun aşırı kafein ve enerji içeceği tükettiğini belirlediklerini söyledi.
Kayıkçıoğlu, “20’li yaşlarda kalp krizi geçiren 2 hastamdan 1’inin gün içinde enerji içeceği tükettiğini öğrendim” dedi.
Piyasadaki bazı ürünlerin 200 bazılarının da 70 mg kafein içerdiğini belirten Kayıkçıoğlu, “Bir fincan kahvede ortalama 100 mg kafein var. Asıl sorun gün boyu kahve içen gençlerin sonrasında enerji içeceği tüketmesinde. Kalp, ritim bozukluğu ile gelen bazı gençler gün içinde yarım litre kahve, 1 litreye enerji içeceği tükettiğini söylüyor” dedi.
‘BENZİN ALMAKLA EŞ DEĞER’
Adli Tıp Uzmanı Prof. Ekin Özgür Aktaş da bu ürünlerin amfetamin gibi maddeler ile tüketiminin ciddi sağlık sorunlarına neden olabildiğini belirterek, “Alkol ile enerji içeceğini birlikte tüketmek yüksek oktavlı benzin almakla eşdeğer” benzetmesi yaptı. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Mustafa Kemal Erol, “Bu içecekle alkol tüketme ölüme davetiye çıkarmaktır” dedi.
Milliyet