Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Ümraniye Anadolu İmam Hatip Lisesinde düzenlenen Kariyer Günlerine katıldı. İstanbul’daki bütün liselerin katılımıyla gerçekleşen Kariyer Günleri etkinliğine 500’ün üzerinde lise öğrencisi katılım sağladı.
“Bilinçli Üniversiteli Olmak” adlı sunumuyla liseli gençlere yönelik konuşma yapan Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a gösterilen ilgi yoğundu.
“Batı gençleri etkiliyor”
Konuşmasının başında Batı’nın ve kapital sistemin gençleri etkilediğini söyleyen Tarhan, “Kapital sistem gençlere kendinle ilgili hayaller kur diyor. Bizim hedefimiz, medeniyetlerin üstünde iş yapabilmektir. Bunu yapamadıktan sonra biz sadece ikinci bir insan olacağız, taklit eden olacağız Batıyı üstün medeniyet göreceğiz. Hâlbuki Batı şuanda medeniyet krizi yaşıyor” dedi.
Din ve fen ilimlerini bir arada vermek gerekir
Eğitim sistemini Osmanlı tarihinden itibaren ele alan Tarhan, geçmişten bugüne eğitimde büyük fikir ayrılıkları ve yol ayrımları olduğuna vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: “Osmanlı döneminden beri eğitimde iki tip eğitim şekli var ve iki tip insan yetişiyor. Biri ehli medrese biri de ehli mektep. Ehli medresede sadece din ilimleri okutuluyor. Ehli mektepte ise fen eğitimleri ağırlıkta. Ama sadece din eğitimi alan insanlar taassuba giriyorlar. İnsanların taassuba girmesini engellemek için din ve fen ilimlerini bir arada vermek gerekir. İmam hatipler bu iki ilmi de bir arada veriyor. Bunun için imam hatipler Türkiye’nin şansıdır” dedi ve bu okullarda verilen eğitimlerin kaliteli eğitim olduğunu vurguladı.
“Dine saygı var, dini hayata geçirmek yok”
Günümüzde genç ve yaşlı kuşak arasında çatışma olduğuna dikkat çeken Tarhan, gençlere adalet, müsavat, uhuvvet ve hürriyet gibi kavramların öğretilmesi gerektiğini zira tarihin tekerrürden ibaret olduğunu ve bu kavramları öğretmenin en iyi yolunun iki ilmi birlikte öğretmek olduğunu ifade etti. Aynı zamanda günümüz gençlerinin dine oldukça saygı gösterdiklerini fakat bu saygının uygulamada aktif olmadığını belirten Tarhan, medrese ve mektep ilimlerini birlikte okutmanın bu açıdan da faydalı olacağına dikkat çekti.
“Gençlik dönemi kimliği arayıp bulma dönemidir”
Konuşmasının devamında gençlik döneminde kimlik arayışı konusuna dikkat çeken Tarhan, “Gençlik döneminin en büyük özelliği ben kimim? Niçin yaratıldım? Sorularını sormaktır. Gençlik kendi kimliğini arama çabası içerisindedir. Bu kimlikte kültürel kimlik, etnik kimlik, sosyal kimlik, cinsel kimlik vardır. Gençler bu kimlikleri sorgular, sorduktan sonra o kimliklerden birini benimser. Gençlik dönemi kimliği arayıp bulma dönemidir” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının sonunda Tarhan, öğrencilere üniversite ve üniversitede genç olmak konusunda da önemli tavsiyelerde bulundu.
ÜHA