Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonunda 6’ıncısı düzenlenen “Bedîüzzaman Said Nursî’yi Anma ve Anlama” programda İslam âlimi ve düşünürü Bediüzzaman Said Nursi, vefatının 59’uncu yılında anıldı. Çevre ve Şehircilik eski Bakanı İdris Güllüce, AK Parti Erzurum eski Milletvekili Adnan Yılmaz'ın da katıldığı programda Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Ruhani Kurul Başkanı Sahak Maşalyan ve İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz da konuşmacı olarak yer aldı.
Bediüzzaman, eserleriyle yanıt veriyor
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Said Nursi’nin hayatını incelediğinde dünyevilik, siyasilik, ticarileşme gibi amaçlarının bulunmadığını, Allah’ın rızasından başka hiçbir gayesi olmadığını, çağın Mevlanası olarak kabul ettiği Nursi’nin genç kuşaklara anlatılması gerektiğini söyledi. Tarhan, günümüz gençlerinin en çok sorguladığı varoluş sorununa Bediüzzaman Said Nursi’nin eserleriyle yanıt verdiğini kaydetti.
“Medeniyet Projesine sahip çıkmak gerekiyor”
Yeni Zelanda’da iki camiye yönelik gerçekleştirilen terör saldırısına değinen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İslam kelimesi ile şiddet kelimesi birleştirilerek, İslam medeniyeti ile Hristiyan medeniyeti çarpıştırılmak isteniyor. Dinler arası diyalog olmaz ama din adamları arasında diyalog olur. Medeniyetler arası diyalog olur, bu nedenle böyle bir durumda zamanında İspanya’nın başlattığı, Türkiye’de de sayın Cumhurbaşkanımızın temsil ettiği bir Medeniyetler Projesi vardı, son zamanlarda gündeme gelmiyor, bu projeye sahip çıkmak gerekiyor. Bu asrın silahı ikna silahı, bu asrın silahı diyalog silahı. Diyalog olmazsa özellikle dünyadaki silah sanayi kontrollü gerilim stratejisi uyguluyor. Küresel sermayenin küresel gerginlikten beslendiğini ve bu oyuna gelmememiz gerektiğini belirtmek istiyorum” dedi.
Yılmaz: “Bediüzzaman Said Nursi, büyük bir dava adamıdır.”
İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ise Bediüzzaman Said Nursi’nin önemli bir dönemde çok önemli hizmetler yaptığına işaret ederek “İnsanlığın ulaştığı varoluş felsefesindeki pozitivizmin egemen olduğu, ateist düşüncelerin yaygınlaştığı bir çağda insanlığın Allahsız kainat, ruhsuz insan ve cevhersiz eşya dediği bir dönemde bizim ülkemizin insanlarına varoluşun hikmetlerini Kurani hakikatlerden anlatarak nesilleri korumada, onları inançla, imanla, hak ve hakikatle buluşturmada çok önemli hizmetler ifa etmiş bir mütefekkir ve büyük bir dava adamıdır” dedi.
“Deizm, Teizm, Ateizm Üçgeninde Varoluş” paneli gerçekleştirildi
Konferansın ardından “Deizm, Teizm, Ateizm Üçgeninde Varoluş” başlıklı panel gerçekleştirildi.
Gazeteci Yazar Av. Mehmet Said Kılıç’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Üsküdar Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Yunus Çengel, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhi Yavuz ve Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Satıl konuşmalarıyla yer aldı.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)