Mualla - Emine Erceylan'ın haberi
Bizim Aile Dergisi genç okuyucuları, İstanbul Süleymaniye’deki Yeni Asya Vakfı konferans salonunda ‘’Bediüzzaman’ın Görüşleri Işığında Gençliğin Elmas ve Şişeleri” konulu masa çalışmaları düzenledi. 35 katılımcının yer aldığı masa çalışmalarında, iki aylık hazırlıkların sonuçları paylaşıldı.
Birinci oturumda birinci masa olan Şirinevler Grubundan Ayşe Nur Güler, Hilâl Koruyan, Gülsüm Açıkel, Saliha Durgun, Mürüvvet Ünlü ve Dilara Yeşilırmak “Dünya” konusu başlığı altında, “Para-Sınav ve Başarı-Ahiret” düşüncelerini aktardılar. Şirinevler Grubu özetle, paranın ahireti kazanmaya yönelik bir araç, meşrû dairede bile olsa aşırı harcamaların ifrat olduğunu, Allah’ın her şeye gücü yeterken israf etmediğini, bizim de o şekilde hareket etmemizi istediğini belirterek, SBS, ÖSS, KPSS ve daha birçok ‘’S’’ler ile hayatımızın geçip gittiğini, asıl sınav olan AKS, yani ”Ahiretimizi Kurtarma Sınavı”nı atladığımıza dikkat çektiler.
İkinci masa Fatih Grubundan Zehra Yüce, Seda Sezer, Nihal Bora, Fatîma Kişmiroğlu ise ‘’Aşk’’ konusu başlığı altında “Bağımlılık, Arkadaşlık, Dünya ve Ahiret” konulu çalışmalarını aktardı. Grup, gündemimizi sıkça meşgul eden bu derdin, ancak ve ancak Aşk-ı Hakikiye inkılâp ettiği vakit baki olacağını, aşk-ı mecazi olduğu vakit ise, o aşkın sahibini azap ve eleme sevk edeceğini kaydettiler. Grup ayrıca, Bediüzzaman’ın şiddetli sevgi olarak değerlendirdiği aşkın; bağlanırcasına sevdiğimiz eşyalarımız, evimiz, arabamız vs. varlıklara dünya namına bağlanmak değil, onları uhrevî işlerimizde kullanarak ‘’elmas’’ hükmüne çevirmemizin de bizim cüz-i irademizde olduğunu dile getirdiler.
Üçüncü masa olan Mecidiyeköy Grubundan Şeymanur Dilber, Saliha Kalınoğlu, Nurbanu Kaya, Ayşe Mine Kocalan ve Havva Yıldırım da ‘’Hizmet’’ konusu başlığı altında; “ene-hubb-u cah, su-i zan-yeis, hiss-i havf-tama ve gurur” konulu çalışmalarını sundular. Ülkemizde dinine hizmet etmek için türlü eziyetler çeken, sürgün edilen, defalarca zehirlenen ve buna rağmen hâlâ ‘Bin başım olsa bu dâvâya feda ederim’ diyen bir zatın talebeleri olarak gurur ve enaniyet kapılmamamız gerektiğini, tevazuun mahviyet ve terk-i enaniyetin, bu zamanda ehl-i hakikatte bulunmasının gerektiğini keskin çizgilerle belirttiler. Grup, ayrıca kardeşinin nefsini kendi nefsine tercih etme düsturunu hayatımıza nakış gibi işlememizin gerekliliğine de değinerek, hüsn-ü zan ile memur olan Nur Talebelerinin asla yeise, ümitsizliğe düşmemeleri gerektiğini vurguladılar.
İKİNCİ OTURUM
İkİncİ oturuma Esranur Cinali, Şule Eröncer, Rümeysa Çimiç ve Betül Nur Manisalı’dan oluşan Bulgurlu Ayışığı ekibi içinde yer alan grup ‘’İnsan’’ başlığını “irade, cihazat-ı insaniye, hırs ve istikbal endişesi penceresinden değerlendirdi. En kıymetli nimet olarak verilen hayatın sağ ve sola ayrılan yollarında, cüz’i iradenin cüz’i tercihiyle, şişeleri elmasa dönüştürmenin formüllerini sunmaya çalıştılar. Lâtifelerimizin hakikî boyutunda saklı olan cevherleri gün yüzüne çıkarmanın önemini de vurgulayan grup, hüsn-ü akıbet için buna ihtiyaç olduğunu ve bunun yolunun da Risâle-i Nur’dan geçtiğini örneklendirerek izah ettiler.
Beşinci Masa olan Bağlarbaşı ekibinden Betül Köroğlu, Rüveyda Nur Boyacı, Betül Çakır, Nur Daniyar ve Neslihan Demircioğlu ise ‘’Teknoloji’’ ana başlığını “internet, cep telefonu, televizyon, radyo ve ahlâk” alt başlıklarıyla sundular. Teknolojik gelişmelerin ardından, dünyamızı işgal eden aletlerin kullanımı sonucunda neleri kaybettiğimizle yüzleştiren Grup sağlık, zaman, insan ilişkilerinde gerileme vb. gibi pek çok tehlikeyi beraberinde getiren teknolojinin yanlış kullanımından kurtulup, bunları elmas hükmüne çevirmenin ancak ve ancak imanî altyapı ile mümkün olacağına vurgu yaptı.
Oturumun son masası olan Bulgurlu Ayışığı-2 ekibinden Ferda Başak Papila, Halime Dilber Kiraz, Feyzanur Özel, Feyza Erdem, Esranur Kaçmaz ve Fatma Tanrıverdi ise ‘’Kimlik Sorunu’’ ana başlığını, “kimlik nedir, izzet ve gurur, güzellik, hürriyet, aile, moda ve tesettür” alt başlıklarıyla sundular. Ailenin her şeyde olduğu gibi kimliğin doğru kazanılmasında da temel teşkil ettiğinin önemini vurgulayarak, İslâm kimliğinden uzaklaştırılan bireylerin izzet gibi, elmas bir değerden mahrum olarak zillete düşmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydettiler.
Altı gruptan oluşan masa çalışmalarının ikinci günü halka açık olarak özet sunumlar gerçekleştirildi. Yoğun bir katılımın olduğunu programın ardından, bu çalışmalarla bir ilkin ortaya konulduğu ifade edildi.
Yeni Asya