Şaban Gündüz'ün haberi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, genetiği değiştirilmiş organizmalarla (GDO) ilgili yasal boşluğu ortadan kaldırmak için hazırladığı Biyogüvenlik Yasa Tasarısı, transgenik ürünleri tekrar gündeme taşıdı.
Ağırlıklı olarak soya, mısır, pamuk ve kolza bitkisinde kullanılan GDO'nun sebzelere de uygulandığı yönündeki iddialar tartışmaları yeniden alevlendirdi. Gıda uzmanları ise sebzelerde henüz GDO kullanımının söz konusu olmadığını söylüyor. GDO üzerine 20 yıldır araştırma yapan biyogüvenlik uzmanı Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Çetiner, yaptığı araştırmada günlük tüketilen sebzelerde genetiği değiştirilmiş organizmaya rastlanmadığını belirtiyor.
Soya, mısır, pamuk ve domatese yönelik araştırma yaptığını kaydeden Çetiner, soyanın dışındaki ürünlerin temiz çıktığını vurguluyor. GDO'lu tarım ürünü, bir başka bitki ya da hayvanın genlerini taşıyan ürün olarak adlandırılıyor. Çevre ve tüketici örgütlerinin 'Frankeştayn gıda' olarak adlandırdığı bu ürünlerle ilgili araştırma yapan Prof. Dr. Selim Çetiner, GDO'lu ürünlerin Türkiye'ye ithalat yoluyla rahatlıkla girebildiğini ortaya çıkardı. Ülkenin dört bir tarafından topladığı mısır, soya ve domates numunelerini GDO analizine tabi tutan Prof. Dr. Selim Çetiner, ilginç sonuçlara ulaştı. Çetiner, mısırda genetiği değiştirilmiş herhangi bir bulguya rastlamazken 51 soya numunesinin 50'sinde GDO tespit etti. Türkiye'nin değişik bölgelerinden mısır numuneleri topladıklarını kaydeden Prof. Dr. Çetiner, şöyle devam etti: "Tarlalardan, mısır işleyen fabrikalardan örnekler aldık. Bunları analiz ettik. Mısırda genetiği değiştirilmiş bir durumla karşılaşmadık. Aynı şekilde domateste de transgenik bir duruma rastlamadık. Soyada ise durum çok farklı. Türkiye'nin dört bir yerinden aldığımız 51 soya numunesinden 50'sinin genetiğinin değiştirilmiş olduğunu tespit ettik."
Araştırmada kullandığı numuneleri sadece tarladan değil, ithal edilen ürünlerden de aldıklarını belirten Prof. Dr. Çetiner, analizlerde Türkiye'de yetiştirilmiş soyalarda GDO'nun temiz, ithal edilenlerden 14'ünün ise genetiğiyle oynanmış olduğunu bildirdi. Biraz daha detaylı çalışarak hayvan yemleri, işlenmiş ve paketlenmiş gıdaları da GDO analizine tabi tutuklarını anlatan Çetiner, "Piyasadan 20 mısır ve 10 soya ürünü alıp inceledik. Soyaların 10 tanesinin 2'sinde sonuç pozitif çıktı. Mısırda herhangi bir transgenik durumla karşılaşmadık. Mısırda böyle bir sonucun çıkması normal. Çünkü bu yıl ve geçen yıl Türkiye dışarıdan mısır ithal etmedi." bilgilerini verdi. Prof. Dr. Çetiner, Amerika'dan da mısır numunesi getirerek incelediğini, örneklerin 7'sinden 3'ünün GDO'lu çıktığını kaydetti.
Zaman