Gıda etiketlerinde yazılı besin değerler ne kadar doğru?

Yapılan bir araştırmaya göre, her 10 anneden 9'u çocuk yiyeceklerinin üzerindeki besin bilgilerini yanlış anlıyor.

İngiliz Kalp Vakfı, annelerin paketlerin üzerindeki "kalsiyum, demir ve 6 vitamin kaynağı" şeklindeki iddiaların yazılı olduğu ürünlerin sağlıklı olduğuna inandığını söyledi.

Vakıf yetkilileri, farklı etiketleme tarzlarının, müşteriler arasındaki kargaşayı körüklediğini belirtirken, gıda üreticileri ise besin maddelerini belirten etiketlerin açık olduğu konusunda ısrar ediyorlar.

Yaşları 15 ve daha küçük olan çocukların yaklaşık bin 454 kişilik ailelerini kapsayan araştırmada, annelerin yüzde 76'sı "tam tahıl" yazan ürünlerin sağlıklı olduğu anlamına geldiğine inandıkları belirtildi.

Vakıf yetkilileri, bazı markalardaki ballı tahıl gevreğinin paketinde tam tahılın kalbinizi ve vücudunuzu koruduğuna dair bir etiket olduğunu, ancak gevreğin (13,6) ortalama bir porsiyonunun halka şeklindeki kremalı çöreklerden (9,2 gr) daha fazla şeker içerdiğini açıkladı.

Bunun yanında bazı başka markalardaki tahıl gevreğinde ve sütlü çikolatalarının paketinde yazan "kalsiyum, demir ve 6 vitamin kaynağı" etiketine ise annelerin yüzde 63'ünün inandığı kaydediliyor. Yetkililer, ürünün her 100 gramında normal bir çikolatalı kekten daha fazla şeker ile yüksek miktarda doymuş yağ olduğunu söylediler.

Araştırmacılar, bu tür yiyecekleri düzenli olarak tüketen çocukların ilerleyen yıllarda sağlıklarında ciddi sonuçlar olacağını belirttiler.

Etiket karmaşıklığını önlemek için yetkililer, birleşmiş tek bir etiket sistemine ihtiyaç duyulduğunu ifade ettiler.
Zaman

Aile Haberleri