Gıda israfı ile ilgili konuşan GİMDES Baş Denetçisi Kimyager ve Gıda Uzmanı Timuçin Günesen, "Zenginleri doyuramadığımız için insanlar aç kalıyor. Allah dünyada herkes için rızık yaratmış ama bir gelir adaletsizliği olduğu gibi gıda dağılımında da adaletsizlik var. Özellikle pandemi ile başlayan süreçle birlikte insanlar yoğun bir tüketime alıştırıldı. Şu anda bir kıtlık varmış gibi sanal olarak insanların psikolojilerini bozuyorlar. Bu bağlamda insanlar ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Pandemi döneminde ülkemizde de gördük ki insanlar o kadar gıda saldırdılar ki, bazı yerlerde marketlerde ben bile 'yeter artık. Yarın ölseniz aldığınız gıdalar evinizde kokacak' diye tepki gösterdim. Bu kadar tüketim niye? Belki yarın yaşayamayacağız. İnsanlar kısa ömürlerinde o kadar uzun vadeli düşünüyorlar ki bir sürü şeyi evlerinde stok etmeye çalışıyorlar. Bunların çoğu da israf oluyor. Türkiye'de bile tonlarca gıda israfı var. Türkiye'deki israfı durdursanız dünyada aç insan kalmayacak. İnsanların aşırı aç gözlülüğü, hırsı buna sebep oluyor." şeklinde konuştu.
"HIZLI VE AŞIRI TÜKETİM ÇEŞİTLİ HASTALIKLARA SEBEBİYET VERİYOR"
İnsanlar hızlı tüketime alışması ile birlikte çeşitli rahatsızlıkların da meydana geldiğini hatırlatan Günesen, "Allah resulü 'midenizin üçte birini yemekle, üçte birini su ile diğer kısmını da boş bırakın' diye bir ölçü koymuş. İnsanlar o kadar çok yiyorlar ki, obezite büyük bir sorun haline geldi bunun yanında çeşitli kanser hastalıkları, tansiyon hastalıkları gibi hastalıklara sebebiyet veriyor. Bu sefer de bunlarla mücadele etmeye, daha çok para harcamaya başlıyorlar. İnsanların aç gözlülüğü ve hırsından dolayı bazı insanlara gıda ulaşımı az oluyor. Bu sebeple sanal bir açlık çekiyorlar." dedi.
"GIDA İSRAFI İNSANLARIN AÇ GÖZLÜLÜĞÜNDEN KAYNAKLANIYOR"
2011 yılında Somali'de yaşanan kıtlığı hatırlatan Günesen, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Hâlbuki toprakları çok verimli. İnsanlara tarım yapmayı unutturmuşlar. Bunun için ürün yetiştiremiyorlar. Bu zaaflarından dolayı bazı ülkeler onları sömürüyor. Ne kadar verseler o kadar tüketiyorlar. Onun için Müslümanların bu konularda akıllı olmaları gerekir. Sahabe evindeki fazla yemeği ihtiyaç sahiplerine veriyordu. Biz ise evlerimizde şimdi buzdolaplarımızı açsak, derin dondurucularımız açsak ve bakkaldan sadece ekmek alsak aylarca yetecek kadar gıdamız var. Bunun üzerine hala alışveriş yapıyoruz. Çoğu da israf olup çöpe gidiyor. Bu da dinimizde haram kılınmıştır. Müslümanların buna dikkat etmeleri gerekiyor. Gıda israfı insanların aç gözlülüğünden kaynaklanıyor. Evde bir ekmek veya 2 ekmek yetiyorsa 5 ekmek alınmamalı. Haftada 2 makarna yiyorsa 5 değil 2 tane almalı."
İLKHA