Gıdaların küflenmesiyle oluşan mikotoksinler kanser ediyor

Kahramanmaraş Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu, gıdaların küflenmesi nedeniyle oluşan mikotoksinlerin, kansere kadar varan ciddi ve tehlikeleri bulunduğunu söyledi.

İlkay Göçmen'in Haberi

Kahramanmaraş Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu, gıdaların küflenmesi nedeniyle oluşan mikotoksinlerin, kansere kadar varan ciddi ve tehlikeleri bulunduğunu söyledi. Gündoğdu, kurutularak tüketime sunulan gıdaların uygun tekniklerle zarar verilmeden hasat edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, yapılacak bazı uygulamaların bu zehrin oluşturduğu riski minimuma indireceğini vurguladı.
Kahramanmaraş'ta, Avrupa Genişleme Genel Müdürlüğü, Teknik Yardım ve Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX) tarafından 2007 yılında başlatılıp sürdürülmekte olan Bölgesel Eğitim Programı (RTP) kapsamında 'Mikotoksin' konulu seminer düzenlendi.

Ramada Otel'de iki gün boyunca sürecek olan seminere, Kahramanmaraş ve Hatay'ın yanı sıra, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya ve Macaristan'dan da gıda kontrolörleri katıldı. Seminerde konuşan Kahramanmaraş Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu, gıdaların küflenmesi sonucu oluşan zehirli oluşum mikotoksinlerin tehlikelerine dikkat çekti.

Gündoğdu, mikotoksin içeren gıdaların tüketilmesinin ve bu tüketim nedeniyle de vücutta birikmesinin insan sağlığı üzerinde kansere varan ciddi ve tehlikeli etkileri bulunduğunu vurguladı. Bu gıdaları tüketen insanların ileriki dönem için büyük bir risk altında olduğunun altını çizen Gündoğdu, kurutularak tüketime sunulan gıdaların hasat sonrası döneminde toprak üzerinde serilerek kurutulmasının tehlikelerine işaret etti.

Gündoğdu, "Serilerek kurutma yönteminde serimin kalın olması, üretim aşamasında hijyenik olmayan ve uygun teknikle yapılmayan üretimler mikotoksin oluşumunu, özellikle de tehlikeli bir mikotoksin olan aflatoksin oluşumunu ve bundaki artışı tetiklemekte." dedi.

Riski azaltmak için gerekli olan uygulamaları da sıralayan Gündoğdu, "Kurutularak tüketime sunulan gıdalar uygun tekniklerle zarar verilmeden hasat edilmeli. Kurutma işleminin ağ üzerinde veya özel kurutma tünelleri ile yapılması, depolama ve nakliyenin serin, rutubetsiz ortamlarda ve uygun nakliye araçları ile yapılması mikotoksin oluşumunu en aza indirir. Böylece bu zehrin oluşturduğu risk de minimuma indirgenmiş olur." diye konuştu.

Bu sebeplerden dolayı, çiftçinin, üreticinin bilinçlenmesi ve mikotoksin oluşumunu en aza indirebilmelerini sağlayacak bilgilere ulaşılabilmesi açısından seminerin önemine dikkat çeken Gündoğdu, "Sağlıklı ve güvenli gıda tüketmek her insanın en doğal hakkıdır. Bu seminer de sağlıklı, güvenli gıda tüketilmesinin sağlanması açısından önemli ve gereklidir." şeklinde konuştu.

Gündoğdu'nun ardından, konuşan Yurtiçi Gıda Kontrol ve Beslenme Şubesi Müdür Vekili Aykut Uçallı da, seminerin büyük bir fırsat olduğunu kaydetti. Tecrübelerin paylaşılacağını anlatan Uçallı, katılımcıların aklına takılan tüm soruların cevabını burada bulmasını istedi.

Uçallı, katılımcılara bakanlığı GDO'lu ürünlerin ülkeye girmesi konusunda büyük önlemler alındığı bilgisini de verdi. Uçallı'dan sonra da, Yurtiçi Gıda Kontrol ve Beslenme Şubesi'nde Gıda Mühendisi Nurten Aksu, mikotoksinlerle ilgili mevzuat hakkında bilgi verdi.

Aile Haberleri