Girişimci mucitler 'Çekirdek'ten yetişiyor

ARI Teknokent'in kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek, teknoloji tabanlı yenilikçi iş fikirlerinin inovatif ve ticari faaliyete dönüştürülebilir olduğuna inanan binlerce girişimciye destek veriyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent bünyesindeki kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek, teknoloji tabanlı yenilikçi iş fikirlerinin inovatif ve ticari faaliyete dönüştürülebilir olduğuna inanan binlerce girişimciye maddi ve manevi destek vererek, çalışma ve projelerini geliştirme imkanı sağlıyor.

Her yaş ve eğitim durumundan girişimcinin projelerini ortaya koyduğu merkezde, beğenilen ve katma değer sağlayacak projelerin geliştirilmesi için önce uzman akademisyenler ve gönüllü ekiple çalışmalar yürütülüyor.

Girişimcilere laboratuvar desteğinin de verildiği merkezde iş fikirleri, her yıl kasım ayında düzenlenen girişimcilik yarışması "Big Bang"de sergileniyor. Burada dereceye giren projeler, para ödülüne hak kazanmanın yanı sıra kamu ve özel şirketlerin bünyesinde değerlendiriliyor.

TÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca (sağda), merkezde üzerinde çalışılan projelerle ilgili girişimcilerden bilgi aldı.TÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca (sağda), merkezde üzerinde çalışılan projelerle ilgili girişimcilerden bilgi aldı.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin adeta bilim ve teknoloji yuvası olduğunu söyledi.

Karaca, İTÜ Çekirdek'in, alanında Türkiye'nin medar-ı iftiharlarından biri olduğunu belirterek, "Burası Teknokentin içinde ön kuluçka merkezimiz. Dördüncü yılımızı tamamladık. İlk başta çok az sayıda proje geliyordu. Yediden yetmişe, yaşı ne olursa olsun aslında herkese proje imkanı veriyoruz." diye konuştu.

Proje sayısının günümüzde 6 bine ulaştığını, bunları elemenin kendileri açısından çok zor olduğunu aktaran Karaca, İTÜ Çekirdek'ten ilginç projelerin de çıktığını kaydetti.
"Girişimcinin ilk önce ihtiyacı fiziksel ortamdır"

ARI Teknokent Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Arzu Eryılmaz, İTÜ Çekirdek'in erken aşama kuluçka merkezi olduğunu söyledi.

Eryılmaz, teknoloji tabanlı, ticarileşebilecek projesi olan her yaş grubundan girişimcilerin buraya başvurabileceğini dile getirerek, "Önce internet üzerinden, daha sonra yüz yüze jüri sunumunun ardından İTÜ Çekirdek'e girişi kabul ediliyor. Bu ortamı girişimciler 7/24 kullanabiliyor. Çünkü bir girişimcinin ilk önce ihtiyacı fiziksel ortamdır. Burada mekanik-elektronik laboratuvarımız var. Eğer yetmezse İTÜ'nün altyapısını kullandırıyoruz." diye konuştu.

Girişimcilerden Barış Karacaoğlu, üç arkadaşla kurdukları şirketin ürettiği Girişimcilerden Barış Karacaoğlu, üç arkadaşla kurdukları şirketin ürettiği
Yapay zeka uygulaması: Lisa

İTÜ Uçak Mühendisliği Bölümü mezunu Tarık Demir, arkadaşıyla oluşturduğu "Lisa" projesiyle dünyada aktif olan, görüntü işleme, makine öğrenme teknolojisi ve yapay zekayla ilgili bir uygulamayı hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Demir, sosyal medya üzerinden böyle bir ihtiyaç olduğunu fark ettiklerini ifade ederek, "Lisa projesiyle sosyal medyada, hangi görselin daha fazla etkileşim alabileceğini, insanları etkileyebileceğini öngören bir algoritma yaptık. Proje; görüntü işleme ve makine öğrenme teknolojisini kullanarak, milyonlarca fotoğraftan binlerce özelliği analiz ederek, onların hangi özelliğinin, hangi objelerin ve renklerin insanları daha fazla etkileyebileceğini, onlar arasında hangisini paylaşmanız gerektiğini, bunların markanıza veya kimliğinize fayda sağlayacağını öngörüyor." dedi.
Drone her alanda kullanılıyor

Barış Karacaoğlu da üç arkadaşla kurdukları şirketin "drone" projesinin çok beğenildiğini, İTÜ Çekirdek'ten maddi desteğe hak kazandıklarını ifade etti.

Karacaoğlu, 2016'da ürettikleri projenin satışına başladıklarını dile getirerek, "Endüstriyel alanlarda haritalamadan tutun da fabrika bölgesindeki bacaların incelenmesine kadar ya da yüksek gerilim hatlarındaki hasara uğramış yapıların incelenmesine yönelik uygulamalar için drone satışlarına başladık. Şu anda ileri aşama kuluçka merkezi İTÜ Magnet'te ofisimiz bulunuyor. " değerlendirmesini yaptı.

AA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bilim - Teknoloji Haberleri