Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi Bölge Koordinatörü Tamer Kılıç, Türkiye'de yaklaşık 5 milyona ulaşan yabancı nüfusunun olduğuna işaret ederek, “Türkiye'nin ekonomik olarak, siyasi olarak veya sosyal olarak zorluklar yaratan bu durumu sürdürülebilir bir şekilde yönetebilmesi için sürekli işbirliğine ihtiyacı olacak. 4 milyon kişinin Türkiye'de entegre edilebilmesi de gerçekçi değil. Bu Türkiye'nin sadece kendi kaynakları ile Türkiye içinde çözebileceği bir mesele değil” dedi.
ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞART
ABD'nin Afganistan'dan tamamen çekilmesi ile birlikte, hem Türkiye hem de komşu diğer ülkelere yönelik Afgan göçmen sayısında bir artış yaşanabileceğine dikkat çeken Kılıç, ilk etapta Afganistan içinde oluşturulacak güvenli bölgeler ile bu hareketlenmenin bir miktar önüne geçilebileceğini dile getirdi. Kılıç, “Almanya'nın 60 yılda Türkiye'den aldığı göçmen sayısı kadar Suriyeliyi Türkiye 10 yılda almak zorunda kaldı. Bu fiili durum uluslararası işbirliğini gerektiriyor. Türkiye'nin AB tarafından ve diğer partner ülkeler tarafından desteklenmesi gerekiyor” dedi.
SORUN KAYIT DIŞI ÇALIŞMA
Çok yönlü politikalar ile çok yönlü işbirliklerinin ön planda olmasının önem taşıdığını kaydeden Kılıç 4 milyon kişinin Türkiye'ye entegre edilmesinin mümkün olmadığı gibi bir anda ülkelerine gönderilmesinin de mümkün olmadığını belirtti. Kılıç, ekonomik anlamda en büyük problemin göçmenlerin kayıt dışı çalışması olduğunu aktardı.
TÜRKİYE'DE KALMANIN KARŞILIĞI 4.7 MİLYAR EURO
Beklenen uluslararası yardımlar Türkiye'nin göçmenler konusunda yaptığı harcamaların oldukça gerisinde. Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü Türkiye Ofisi verilerine göre, UNHCR Türkiye operasyonları için Haziran 2021 itibarıyla 349 milyon 700 bin dolar talep edilirken bunun yalnızca 81.9 milyon dolara denk gelen yüzde 23'lük kısmı karşılandı. Diğer taraftan Suriyeli sığınmacıların Türkiye'de kalması karşılığında proje bazlı olarak 6 milyar Euro kaynak taahhüt eden AB'den şu ana kadar Türkiye'ye aktarılan miktarın 4.1 milyar Euro'da kaldığı tahmin ediliyor.
Karar