İnternet devi Google, yaklaşık 100 ülkenin hükümetlerinden gelen “sansür” taleplerini ifşa etti. Türkiye’nin, Google’dan internetten kaldırmasını istediği materyal sayısının 10’dan az olduğu ve Türk hükümetinin internet kullanıcılarıyla ilgili bilgi istemediği belirtildi.
Google, 2009’un son 6 ayında hükümetlere bağlı kuruluşlardan ya da mahkemelerden gelen “materyal kaldırma” ya da “bilgi isteme” taleplerinin dökümünü “www.google.com/governmentrequests” sitesinde yayımladı.
Çin’in bu tür bilgileri devlet sırrı olarak kabul etmesi nedeniyle Çin hakkında veri yayımlanamadı. Google’dan en fazla “sansür” talep eden ülkenin Brezilya olduğu ortaya çıktı. Buna göre Brezilya, Google’dan 3 bin 663 kez kullanıcı bilgilerini açıklamasını, 291 kez de internetteki materyalleri yayından kaldırmasını istedi. Brezilya’nın listenin tepesinde yer almasında, Google’ın bu ülkede popüler sosyalleşme sitesi “Orkut”tan kaynaklandığı belirtildi. Brezilya’nın internetten materyal kaldırılması taleplerinin 200’ünün Orkut’la ilgili olduğu kaydedildi. Google, Brezilya’nın internetten dosya kaldırılması taleplerinin yüzde 82.5’ine “kısmen ya da tamamen uyduğunu” bildirdi. İnternetten dosya kaldırılması isteği sıralamasında Brezilya’nın ardından 188 taleple Almanya geldi. Almanya’da da Nazi karşıtı yasaların taleplerde etkili olduğu belirtildi. Listenin üçüncü sırasında 142 taleple Hindistan, dördüncü sırada 123 taleple ABD, 5. sırada da 64 taleple Güney Kore geldi.
ABD, 3580 taleple ikinci
Türkiye ise, 10’un altında materyal kaldırma talebinde bulunan ülkeler arasında yer aldı. Google, Türkiye’nin taleplerinin yüzde 66.7’sine “kısmen ya da tamamen uyduğunu” açıkladı. Türkiye, Google’dan kullanıcı bilgilerini açıklamasını istemedi. Kullanıcı bilgileri talebi sıralamasında da ilk sırada yer alan Brezilya’yı bu kategoride ABD (3580 talep), İngiltere (1166), Hindistan (1061) ve Fransa (846) izledi. Taleplerin suç vakalarıyla ilişkili olduğu belirtilirken, Google bunlardan kaçına uyduğunu ise açıklamadı. Google’ın sansür listesini, birçok ülkeden gelen “insanların mahremiyetine önem vermediği” suçlamalarının ardından yayımlaması dikkat çekti.